Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Anticoruptie.md


Moldova - Pablo, generic, newspapers, Chisinau

Invitata rubricii de astăzi este Mariana Colun.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:56 0:00
Link direct


„Accesând portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice, puteți afla deznodământul într-un caz asociat killer-ului Vitalie Proca. Fosta funcționară de la Ministerul de Interne, Iuliana Dzero, învinuită că ar fi facilitat în 2010 eliberarea pașaportului pentru killer-ul Vitalie Proca, a fost achitată de Curtea de Apel Chișinău. Astfel, niciun funcționar nu a fost tras la răspundere pentru eliberarea ilegală a pașaportului pentru Proca, deși legea interzice eliberarea documentelor pentru persoanele care își ispășesc o pedeapsă penală. Magistrații au achitat-o pe Dzero și au dispus încetarea procesului penal pentru depășirea atribuțiilor de serviciu pe motiv că fapta comisă de fosta funcționară nu întrunește elementele infracțiunii imputate. Totodată, instanța de apel a încadrat acțiunile Iulianei Dzero în articolul 31 din Codul Contravențional „Excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu”, dar au încetat procesul contravențional pe motivul expirării termenului de prescripție. Iuliana Dzero s-a abținut să facă declarații, însă avocatul acesteia a precizat că va contesta decizia Curții de Apel Chișinău, deoarece clienta sa nu ar fi vinovată. Detalii, pe Anticoruptie.md.

Un alt subiect se referă la dosarul în care sunt învinuiți de abuz de serviciu ex-procurorul general, Valeriu Balaban, și fostul șef de direcție din cadrul Procuraturii Generale, Boris Crigan. Deși a fost trimis în judecată încă în luna aprilie, timp de jumătate de an nu a avut loc nicio ședință. Magistrata Lilia Lupașcu de la Judecătoria Chișinău, oficiul Râșcani, a amânat marți, 30 octombrie, pentru a cincea-a oară ședința de judecată în cazul celor doi foști procurori. Motivul amânărilor îl constituie faptul că de fiecare dată un participant nu se prezintă la ședință din anumite motive. Alte detalii aflați accesând portalul nostru.

La rubrica bloguri citiți o postare a lui Dinu Plîngău, despre posibilele scenarii pentru liderul democrat,Vlad Plahotniuc. „Nu există scenarii pozitive pentru Partidul Democrat în contextul alegerilor parlamentare. Asta înseamnă că aceste alegeri ar putea fi începutul sfârșitului pentru Plahotniuc, pe care-l rabdă bandiții, politicienii, procurorii etc, doar pe motivul că deține controlul total asupra unui stat întreg”, consideră Dinu Plîngău. Textul integral, pe Anticoruptie.md.

Vă amintim că, dacă ați fost martorul unor acte de corupție, abuzuri, încălcări ale drepturilor omului, le puteți sesiza pe Harta Corupției a portalului nostru. Cele mai relevante cazuri vor fi investigate de echipa Centrului de Investigații Jurnalistice.”

(Transcriere: Alla Ceapai)

XS
SM
MD
LG