Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Anticoruptie.md


Invitata emisiunii este Mariana Colun.

„Accesând portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice, aflați cum sunt aranjate specificațiile bunurilor procurate prin licitații de către instituțiile de stat astfel încât doar unii agenți economici să poată participa la concursurile de achiziție. Analiza procedurilor desfășurate prin intermediul platformei electronice Mtender arată că specificațiile tehnice îngustate restricționează concurența. Un exemplu în acest sens este o procedură desfășurată de Autoritatea Națională de Integritate, pentru achiziționarea unor computere și imprimante, în valoare totală de 750.000 de lei. Specificațiile tehnice atât pentru computere, cât și pentru imprimante, sunt formulate în așa fel ca să se potrivească exact unui anumit tip (brand). Care a fost reacția instituției în urma sesizării, aflați pe Anticorupție.md.

Un alt articol se referă la un bărbat din Trușeni care cere 40.000 de euro despăgubiri de la Poliție și Procuratură pentru că ar fi fost hărțuit după ce a ajutat niște jurnaliști să-și facă meseria. Sergiu Godoroja a fost învinuit într-un dosar penal ilegal pentru violare de domiciliu. El a acționat în judecată doi procurori și doi polițiști din sectorul Buiucani al capitalei, care au instrumentat dosarul. Reclamantul solicită ca aceștia să-și ceară scuze publice pe pagina web a Procuraturii Generale și să-i achite 40.000 de euro drept prejudicii morale.

Poliția sectorului Buiucani a dechis dosarul pe data de 2 august 2017 în baza unei plângeri depuse de secretara Consiliului comunal Trușeni, Margareta Burduja, privind violarea de domiciliu. Sergiu Godoroja a ajutat o echipă de jurnaliști să realizeze o anchetă despre modul în care Margareta Burduja a intrat în posesia unui imobil aflat în proprietatea satului. Godoroja a condus jurnaliștii la imobilul respectiv, clădirea fostei școli din Trușeni, unde aceștia au făcut filmări. Anterior Sergiu Godoroja a depus o sesizare pe Harta Corupției. Detalii, pe Anticoruptie.md.

Dacă și voi ați fost martorul unor acte de corupție, abuzuri, încălcări ale drepturilor omului, vă îndemnăm să le sesizați pe Harta Corupției a portalului nostru, iar cele mai relevante cazuri pot fi reflectate în anchetele redactate de echipa Centrului de Investigații Jurnalistice.”

[Transcriere: Alla Ceapai]

XS
SM
MD
LG