Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Anticoruptie.md


Invitata emisiunii este Mariana Colun.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:36 0:00
Link direct

„Aflaţi de pe portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigaţii Jurnalistice cum au ajuns zeci de milioane din banii publici în buzunarele unui funcționar al statului. Firma controlată de fostul director al Organizației de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exporturilor din Moldova (MIEPO), Vitalie Zaharia, Toplider SRL, a câștigat, din 2012 până în prezent, 90 de contracte cu statul, în mărime de circa 42,5 milioane de lei. Fostul funcționar de stat a ascuns în declarația de avere veniturile companiei înregistrate pe numele nevestei sale, Iuliania Zaharia, arată o anchetă realizată de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice. Pentru alte detalii, accesați portalul Anticoruptie.md.

Un alt articol se referă la fosta vicepreședintă a Curții de Conturi, Tamara Andrușca, apropiată de liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, despre care portalul Anticoruptie.md a scris că a beneficiat anul trecut de o donație generoasă de la fundația Edelweiss, patronată de acesta. Andrușca îl va înlocui pe Dumitru Parfentiev la șefia Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, după demisia acestuia. Detalii despre trecutul, relațiile și averea funcționarei, pe Anticorupție.md.

La rubrica dosare de corupție, citiți despre intenția unui grup de consilieri din Trușeni de a-l trage la răspundere pe edilul localității. Consilierii comunei Trușeni vor ca primarul Ion Apostol, învinuit într-un dosar penal de înstrăinare ilegală a terenurilor ce aparțin comunei, să întoarcă din propriul buzunar prejudiciile aduse comunității. În acest sens, consilierul Pavel Movilă a depus în instanță o acțiune civilă, în care solicită dispunerea încasării prejudiciului material din contul învinuiților în folosul Consiliului comunal Trușeni și întreprinderea măsurilor pentru asigurarea acțiunii civile. În acțiunea civilă, în care se face referință la dosarul penal intentat de către Procuratura Anticorupție, se arată că în urma unei scheme, din patrimoniul satului au fost înstrăinate 24 de loturi, care au fost vândute pentru construcția unor vile. Luând în considerație că în zona respectivă prețul de piață al unui teren pentru construcții cu suprafața de șase ari este de circa 10.000 de euro, prejudiciul adus comunității ar fi de cel puțin 240.000 de euro. Alte detalii, pe Anticoruptie.md.

Vă amintim că, dacă ați fost martorul unor acte de corupție, abuzuri, încălcări ale drepturilor omului, le puteți sesiza pe Harta Corupției a portalului nostru. Cele mai relevante cazuri vor fi investigate de echipa Centrului de Investigații Jurnalistice.”

(Transcriere: Alla Ceapai)

XS
SM
MD
LG