Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Anticoruptie.md


Invitata emisiunii este Mariana Colun.

„Accesând portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice, puteți citi detalii despre trecutul, averea și problemele de integritate ale mai multor candidați la funcția de deputat. La rubrica „Electorală” aflați detalii despre Svetlana Rotundu, preşedinta raionului Şoldăneşti, numărul 12 pe lista PDM, care este un donator fidel al partidului. Din salariul de funcţionar public pe care îl are, aceasta reuşeşte să doneze sume importante de bani partidului din care face parte, fiind unul dintre cei mai generoşi sponsori ai formaţiunii. Astfel, în 2016, ea a depus pe conturile democraţilor o sumă aproape egală cu cea câştigată împreună cu soţul său timp de un an. Detalii, pe Anticoruptie.md.

Un alt articol îl are în vizor pe Constantin Botnari, numărul patru pe lista PDM pentru alegerile parlamentare, care este un apropiat al liderului democraţilor, Vladimir Plahotniuc. Având, oficial, venituri modeste, Constantin Botnari a reușit să-și construiască la poalele pădurii de lângă Durlești, suburbie a capitalei, o locuință luxoasă, proiectul căreia amintește de Casa Albă de la Washington. O investigație realizată în 2016 de portalul Anticoruptie.md a arătat că pe lângă terenul de circa 21 de ari, declarat în acte, Botnari a îngrădit încă cel puțin 40 de ari de pădure. Alte detalii puteți afla citind articolul integral.

Tot la rubrica „Electorală”, găsiți un articol despre deputatul socialist Vladimir Odnostalco, numărul 16 pe lista PSRM în circumscripția națională, care a intrat în topul demnitarilor ce au donat formațiunilor mai mult decât au câștigat. Astfel, Vladimir Odnostalco a indicat pentru 2013 un venit de aproape 17.000 de lei obținut de la Fundația de Binefacere „Soluția”, iar pentru anul următor a trecut doar 1.400 de lei. Deşi a avut venituri mai mult decât modeste, militantul socialist a donat în 2014, pentru campania electorală a formațiunii sale, 334.100 de lei. Alte detalii, pe Anticorupție.md.

Colegul lui Odnostalco, Ghenadi Mitriuc, candidatul PSRM în circumscripția nr. 16 Ungheni, este protagonistul unui alt articol. Socialistul deţine opt loturi de teren în orașul Ungheni, toate obținute în cele două mandate ale sale de consilier orășenesc, șase imobile, printre care un apartament, o casă de locuit, un spațiu comercial, un garaj și o casă de vacanță pe malul Mării Negre în regiunea Odesa, cu valoare cadastrală declarată de 250.000 de lei. Deputatul socialist este un pasionat al automobilelor, având în proprietate nu mai puțin de nouă mașini și o remorcă. Alte detalii, pe Anticoruptie.md.

La rubrica dosare de corupție puteți citi despre dosarul omorului de la Atrium. Judecătoria Chișinău a respins cererea avocatei Aurelia Grigoriu, angajată de către familia lui Sergiu Bejenari, tânărul ucis într-o încăierare în fața centrului comercial Atrium, să schimbe completul de judecată și să o înlăture din proces pe magistrata Olga Bejenaru. Apărătoarea și-a argumentat cererea de recuzare prin faptul că luptătorul K-1 Aurel Ignat, unul dintre învinuiți, a fost plasat în arest la domiciliu. Aurelia Grigoriu a invocat că martorii au declarat că anume Aurel Ignat este cel care i-ar fi aplicat lui Bejenari loviturile mortale. Detalii despre decizia magistraților aflați de pe portalul nostru.

Tot la rubrica dosare de corupție găsiți un articol despre dosarul pe numele fostului președinte al Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Duca, și al soției acestuia, fost rector al Universității Academiei de Științe, care recent a fost expediat în judecată. Ce le este incriminat celor doi soți, aflați accesând Anticoruptie.md.

Vă amintim că, dacă ați fost martorul unor acte de corupție, abuzuri, încălcări ale drepturilor omului, le puteți sesiza pe Harta Corupției a portalului nostru. Cele mai relevante cazuri vor fi investigate de echipa Centrului de Investigații Jurnalistice.”

XS
SM
MD
LG