Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Anticoruptie.md


Invitata de astăzi este Mariana Colun.

„Accesând portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice, puteți citi detalii despre trecutul, averea și problemele de integritate ale mai multor candidați la funcția de deputat. La rubrica „Investigații” aflați detalii despre candidatul PDM la Căușeni, Grigore Repeşciuc. Repeşciuc este primar al localităţii în care candidează, exercitând această funcție pe durata a două mandate, începând cu anul 2011. În acelaşi timp, soţia sa este consilier orăşenesc şi a obţinut titlul de cătăţean de onoare al localităţii. Numele primarului a figurat într-un dosar penal legat de „schimbarea destinaţiei resurselor financiare alocate pentru alimentaţia copiilor din grădiniţe”. În timp ce Repeşciuc se afla la cârma primăriei, instituţia a încheiat contracte cu firma socrului şi cea a soţiei sale. Alte pete din biografia candidatului pe Anticoruptie.md.

Un alt articol o are în vizor pe Zinaida Greceanâi, cap de listă la socialiști în circumscripția națională și candidatul partidului pentru circumscripția nr. 1, Briceni. Activitatea Zinaidei Greceanâi în funcţia de prim-ministru, în anii 2008 şi 2009, a fost marcată de intransparenţă și administrare defectuoasă a banilor publici, implicare în scheme frauduloase cu energie electrică și favorizarea unor agenţi economici. Ea se face vinovată de cel puțin două dosare pierdute la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Din postura de conducător, Greceanâi a amenințat, la 7 aprilie 2009, că vor fi utilizate armele împotriva tinerilor, ieșiți la un protest antiguvernamental. Alte detalii puteți afla citind articolul integral.

Nicolae Molozea, candidatul PDM în circumscripția Ștefan Vodă, este protagonistul unui alt articol. Molozea a indicat pe parcursul ultimilor ani date incomplete în declarațiile sale de avere și interese personale. El deține o afacere cu activități în domeniul petrolier, care îi aduce dividende de sute de mii de lei. Molozea a ajuns în vizorul presei pentru că a încălcat regimul juridic al incompatibilităților, dar și pentru donațiile generoase pe care le-a făcut la partid. Alte detalii pe Anticorupție.md.

Deputatul Sergiu Sîrbu, numărul şapte pe lista democraţilor pentru circumscripţia naţională, este subiectul unui alt articol. După ce, timp de 12 ani, a fost membru PCRM, a trecut la democraţi, iar în prezent este vicepreşedinte al formaţiunii. De-a lungul anilor a fost autor al mai multor proiecte de lege, unele dintre care au fost contestate de opoziţie şi societatea civilă. Alături de alţi deputaţi este autorul controversatului proiect de lege privind liberalizarea capitalului și amnistia fiscală, criticat dur de organismele internaţionale şi societatea civilă, dar şi de opoziţia politică. Pentru alte detalii accesați portalul nostru.

Tot la rubrica „Investigații” găsiți și un articol despre deputata Alla Dolinţă, numărul şapte pe lista socialiştilor în circumscripţia națională. De-a lungul anilor, aceasta a ieşit în evidenţă prin donaţiile generoase pe care le-a făcut pentru partidul din care face parte. Astfel, în unii ani donaţiile au depăşit veniturile deputatei. Presa a scris că familia Dolinţă deţine şi clădirea în care este amplasat sediul central al socialiştilor. De rând cu alţi câţiva cetăţeni deputaţi socialişti Alla Dolinţă deţine cetăţenia română. Detalii pe Anticorupție.md.

La rubrica „Electorală” puteți citi detalii despre cariera și averea candidaților în circumscripții uninominale. Rubrica este actualizată permanent.

Dacă ați fost martorul unor acte de corupție, abuzuri, încălcări ale drepturilor omului, vă încurajăm să le sesizați pe Harta Corupției a portalului nostru. Cele mai relevante cazuri pot deveni subiecte ale unor investigații jurnalistice.”

XS
SM
MD
LG