Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Anticoruptie.md


Invitata de astăzi este Mariana Colun.

„Accesând portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice, puteți citi detalii despre trecutul, averea și problemele de integritate ale mai multor candidați la funcția de deputat. La rubrica „Investigații” aflați detalii despre Ion Groza, președintele degrevat al raionului Cahul, care candidează independent la alegerile din 24 februarie în circumscripția Cahul. De-a lungul anilor acesta a fost implicat în mai multe conflicte de interese. Astfel, Groza și-a angajat nora în cadrul instituției pe care o conduce. Totodată, în calitate de consilier, ar fi votat pentru transmiterea unei tabere pentru copii în arenda unor fundaţii administrate de familia sa. Alte pete din biografia candidatului pe Anticoruptie.md.

Un alt articol o are în vizor pe Reghina Apostolova, una dintre persoanele care figurează în raportul Kroll, care este pe locul şase pe lista Paridului Șor în circumscripța națională. Ea candidează şi în circumscripția uninominală nr. 28 din municipiul Chișinău. Anterior a fost pretor al sectorului Râșcani al capitalei. Înainte de a fi numită în această funcție, Reghina Apostolova a fost timp de opt ani consilier municipal în Chișinău, fiind aleasă pe listele Partidului Comuniștilor.

Un alt articol arată că fiecare al doilea candidat al socialiștilor în circumscripția națională trăieşte pe picior larg. Aceștia indică în declarațiile de avere pentru ultimii doi ani, prezentate la Comisia Electorală Centrală (CEC), venituri de milioane sau câte două-trei locuințe. Pe de altă parte, pe listele PSRM figurează şi persoane care nu au raportat nicio casă și niciun apartament. Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au analizat și au făcut topul celor mai bogați și al celor mai săraci membri ai PSRM ce vor să ajungă în viitorul Legislativ. Care este acesta vedeți pe Anticorupție.md.

La rubrica Investigații, găsiți profilurile a trei partide politice înscrise în cursa electorală. Aflați, bunăoară că Partidul Socialiștilor s-a remarcat în ultimii ani prin finanțări dubioase venite din off-shore, donații de la susținători care „au dat” partidului mai mult decât aveau, concerte „gratuite” în campanii electorale sau în preajma acestora, dar și prin comportamentul la limita legii al liderilor formațiunii, care, „pentru apărarea valorilor tradiționale”, au promovat discursul de ură și violența împotriva unioniștilor, dar și a minorităților sexuale. Socialiștii şi-au atribuit proiecte finanţate din exterior sau din bugetul de stat. Presa a scris şi despre faptul că formaţiunea „a plimbat” banii dintr-un buzunar în altul în campaniile electorale, după ce a achitat contracte de publicitate posturilor TV gestionate de firme pe care le-au fondat membrii ei.

Pe de altă parte, Partidul Șor, care va figura cu numărul cinci în buletinul de vot pentru alegerile din 24 februarie, este condus de Ilan Şor, învinuit și inculpat în cel puțin două dosare penale legate de frauda bancară, iar numele unor membri de partid se regăsesc în raportul Kroll. Mai mulţi reprezentanţi ai formaţiunii, în special Ilan Şor, au ieşit în evidenţă prin discursul de ură la adresa jurnaliştilor şi opoziţiei politice. Detalii despre aceste și alte partide politice pe Anticoruptie.md.

La rubrica „Electorală” vă încurajăm să citiți detalii despre cariera și averea candidaților în toate circumscripțiile uninominale. Rubrica este actualizată permanent.

Vă amintim că, dacă ați fost martorul unor acte de corupție, abuzuri, încălcări ale drepturilor omului, vă încurajăm să le sesizați pe Harta Corupției a portalului nostru. Cele mai relevante cazuri pot deveni subiecte ale unor investigații jurnalistice.”

XS
SM
MD
LG