Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Anticoruptie.md


Invitata serii este Mariana Colun.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:36 0:00
Link direct


„Aflaţi de pe portalul Anticoruptie.md că la opt ani de la publicarea unei anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice despre o rețea de pedofili care acționa în Republica Moldova și Ucraina, justiția din Grecia își spune cuvântul: Nick Georgiadis, unul dintre pedofilii care abuzau minori, a fost condamnat, marți, 26 februarie, în Grecia, la doi ani de închisoare. În Republica Moldova, Georgiadis a fost „scăpat” de pedeapsă penală.

„Curtea de la Atena, Grecia, nu a recunoscut nicio circumstanță atenuantă și l-a condamnat pe Georgiadis, în vârstă de 55 de ani, la o pedeapsă cu închisoare de 28 de luni și o amendă de 20.000 de euro. În momentul comiterii infracțiunilor, acesta a fost consilier politic la nivel înalt al vicepremierului și ministrului Economiei din Republica Moldova (finanțat de UE și administrat de PNUD)”, scrie portalul Documentonews din Grecia.

Investigația jurnalistică „Ucigașii de îngeri” realizată de jurnalista Olga Ceaglei, de la Centrul de Investigații Jurnalistice, și Andrei Aştefănesei, de la publicația Ziua de Iași din România, a fost publicată în august 2011. Ancheta, realizată sub acoperire, a deconspirat o rețea de pedofili, care oferea cetățenilor străini băieți minori pentru relații sexuale.

Clienții rețelei, așa cum arăta investigația din 2011, țineau legătura cu copii din Moldova, inclusiv din regiunea transnistreană, pe site-ul de socializare rusesc www.odnoklassniki.ru. Fotografiile acelorași băieți erau publicate, într-o galerie foto, pe un blog în limba engleză - gaymoldova.livejournal.com. Blogul a fost creat pentru a atrage clienți din străinătate. Jurnaliștii au documentat mai multe persoane care apăreau în compania unor minori și au constatat că unele aveau funcții suspuse în țări europene și în organizații internaționale. Detalii pe Anticoruptie.md.

La rubrica dosare de corupție aflați de ce o companie de asigurări solicită 52.000 lei de la tatăl unui copil care a fost lovit pe trecerea de pietoni. Dorin Cortârșev, părintele unui copil de trei ani, care a fost lovit de o mașină pe trecerea de pietoni, a fost acționat în judecată de către o companie de asigurări care-i cere 52.000 de lei. Suma pretinsă ar constitui reparația mașinii șoferului vinovat de comiterea accidentului. Cazul a fost sesizat pe Harta Corupției a portalului Anticoruptie.md. Motivul invocat de către reprezentantul companiei este că tatăl copilului a sărit pe mașină și a deteriorat-o, iar mijlocul de transport era asigurat. Dorin Cortârșev ne-a declarat că era în stare de afect, nu s-a putut abține și a sărit pe acoperișul automobilului. Bărbatul ne-a mai comunicat că, deși copilul a avut traume faciale, șoferul s-a ales cu o amendă de 1.500 de lei și șase puncte de penalizare. Totodată, vinovatul nu a contribuit cu nimic la tratamentul și reabilitarea victimei. Cortârșev susține că suma solicitată este una enormă pentru el, care are patru copii minori și locuiește în cămin. Alte detalii pe Anticoruptie.md.

Vă amintim că dacă ați fost martorul unor acte de corupție, abuzuri, încălcări ale drepturilor omului le puteți sesiza pe Harta Corupției a portalului nostru. Cele mai relevante cazuri vor fi investigate de echipa Centrului de Investigații Jurnalistice.”

XS
SM
MD
LG