Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Anticoruptie.md


Invitata este Mariana Colun de la anticoruptie.md.

„Citiți pe portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice un interviu cu judecătoarea Victoria Sanduța. Sistemul de Justiție a fost zdruncinat în ultimele luni de denunțarea unor influențe necorespunzătoare în actul justiției din partea politicului, dosare penale, revocarea membrilor și numirea membrilor CSM, precum și de excluderea, calificată drept abuzivă, din sistem a judecătorului Mihai Murguleț, în plină situație de urgență. Chiar dacă judecătorii se simt acum mai liberi, aceștia continuă să simtă presiuni din partea organului de autoadministrare a sistemului, deciziile căruia devin tot mai obscure și mai arbitrare, iar posibilitățile de reacționare la abuzuri sunt tot mai limitate. Este părerea magistratei Victoria Sanduța, președinta Asociației Judecătorilor „Vocea Justiției”. Magistrata a vorbit, în cadrul unui interviu, realizat de portalul Anticoruptie.md, și despre modificările făcute în grabă la Legea privind CSM, despre numirea noilor membri în cadrul Consiliului, care ar contraveni principiilor statului de drept, despre retragerea garanțiilor sociale ale judecătorilor, termenul de numire inițială a magistraților pe cinci ani, care ar trebui exclus, despre cazul Murguleț și lipsa solidarității din sistemul judecătoresc.

La rubrica Investigații citiți o anchetă despre Întreprinderea Municipală Servicii Comunal Locative Rezina. Aceasta a ajuns într-o situaţie economico-financiară deplorabilă în ultimii ani. Abuzurile şi delapidările „băieților șmecheri”, instalaţi acolo cu concursul guvernanţilor locali, au pus întreprinderea pe brânci și au transformat-o într-o adevărată fabrică de fraude financiare. Cum s-a întâmplat, aflați de pe portalul nostru.

Dintr-un alt articol aflați că procurorul Vasile Ciubotaru a fost desemnat în calitate de candidat la șefia Procuraturii raionului Telenești. Decizia a fost luată la 7 mai, de membrii Consiliului Superior al Procurorilor. Ciubotaru urmează să fie confirmat prin ordinul procurorului general. În ultimii opt ani, omul legii a indicat donații de 59 de mii de euro primite de la socri. Detalii, pe Anticoruptie.md.

La rubrica dosare de corupție citiți despre magistratul Vitalie Ciumac de la Judecătoria Chișinău care urmează să fie tras la răspundere disciplinară pentru că ar fi admis nereguli la examinarea plângerii fostului șef al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cazuri Speciale, Nicolae Chitoroagă, privind revenirea lui Viorel Morari la șefia Procuraturii Anticorupție, în septembrie 2019. Consiliul Superior al Magistraturii a admis contestația lui Viorel Morari privind atragerea magistratului Ciumac la răspundere disciplinară. Detalii, pe portalul nostru.

Dacă ați fost victima sau martorul unor acte de corupție, abuzuri, încălcări ale drepturilor omului sau dacă aveți informații despre aranjarea unor licitații sau irosirea banilor publici, vă îndemnăm să le sesizați pe Harta Corupției a portalului Anticoruptie.md. Cele mai relevante cazuri vor fi investigate de echipa Centrului de Investigații Jurnalistice.”

(Transcriere: Alla Ceapai)

XS
SM
MD
LG