Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: anticoruptie.md


Invitata este Mariana Colun de la anticoruptie.md.

Un ziar în fiecare seară: anticoruptie.md
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:48 0:00
Link direct

„Accesați portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice pentru a citi despre influența pandemiei asupra creșterii numărului accidentelor casnice la copii. Decesul copilului din Hâncești, care a fost găsit în toaletă, și moartea copilul de doi ani, din Ungheni, care s-a înecat în curtea casei sunt doar două tragedii care au zguduit opinia publică de la începutul crizei pandemice legate de COVID-19. Statisticile arată că numărul cazurilor de accidente casnice la copii a crescut considerabil. Astfel, în prima jumătate a anului curent, 32 de copii au decedat din cauza accidentelor la domiciliu, un număr aproape egal cu cel înregistrat în 12 luni ale anului 2019, când 38 de copiii și-au pierdu viața chiar la ei acasă. Medicii trag un semnal de alarmă și accentuează necesitatea și importanța supravegherii copiilor. Mai multe detalii, pe Anticoruptie.md.

La rubrica dosare de corupție aflați că, la nouă luni de la inițierea procedurii de control al averii procurorului general adjunct, Ruslan Popov, inspectorii de integritate ai Autorității Naționale de Integritate încă nu au emis un act de constatare. Într-un răspuns remis de ANI către Centrul de Investigații Jurnalistice se arată că procedura de control încă se află la etapa de acumulare și analizare a materialelor probatorii. „Examinarea unui dosar cu privire la controlul averii este mult mai amplu și mai complex, comparativ cu controalele efectuate pe încălcarea altor regimuri juridice. În cadrul controlului averii sunt realizare acțiuni pentru acumularea materialelor probatorii pe toată durata deținerii funcției de către subiectul vizat, în baza cărora inspectorul de integritate poate aprecia și formula argumentativ conținutul actului de constatare, inclusiv decizia finală”, se precizează în răspunsul oferit de ANI. Detalii, pe portalul nostru.

La rubrica știri citiți despre unul dintre șefii Direcției Situații Excepționale (DSE) Bălți, care s-ar fi infectat cu COVD-19 la sfârșitul lunii august. Bărbatul a venit în continuare la serviciu și ar fi răspândit infecția printre angajați. Despre aceasta a sesizat pe Harta Corupției de pe Anticoruptie.md un grup de angajați ai DSE Bălți, care spun că majoritatea efectivului este testată pozitiv la coronavirusul de tip nou, iar angajații au făcut testele și au procurat medicamentele din banii proprii, pe când șeful lor se tratează gratuit la spitalul Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Contactați telefonic de reporterii Anticoruptie.md, angajații care au semnat sesizarea pe Harta Corupției ne-au informat că V.I. și-a făcut testul la coronavirus abia pe 7 septembrie, când a observat că tot mai mulți colaboratori au semne de boală. Mai mult, V.I. venea la serviciu bolnav, fapt demonstrat prin interdicția de a intra direct la șef, ci doar prin Unitatea de Gardă și la acceptul șefului. Chiar dacă avea semne de boală, V.I. l-a chemat la serviciu pe un subaltern, fără a completa actele necesare, și a fost cu acesta prin mai multe subdiviziuni ale DSE din alte localități. Actualmente, spun angajații cu care am discutat, șeful V.I. invocă că s-ar fi infectat inclusiv de la acest colaborator cu care a mers în deplasare. Toate circumstanțele, pe Anticoruptie.md.

Dacă ați fost victima sau martorul unor acte de corupție sau dacă aveți informații despre aranjarea unor licitații sau irosirea banilor publici, vă îndemnăm să le sesizați pe Harta Corupției a portalului nostru. Cele mai relevante cazuri vor fi reflectate în investigațiile noastre.”

XS
SM
MD
LG