Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Câmpia Glodenilor”


Invitata ediției este Victoria Vasilos.

„Fostul deputat în primul parlament al Republicii Moldova, semnatar al Declarației de Independență, cetățean de onoare al raionului Glodeni, dl Ion Mărgineanu, a hotărât să marcheze Centenarul Unirii printr-un marș spre România. Octogenarul cu multă simțire românească în suflet a pornit ieri pe jos, spre capitala Unirii, Alba Iulia. În drumeția sa are de mers aproape 600 de kilometri, pe care şi-a propus să-i parcurgă până pe 1 decembrie. Ideea escapadei s-a născut acum 25 de ani, atunci când Ion Mărgineanu a participat la aniversarea celor 75 de ani de la Marea Unire organizată la Alba Iulia.

Agenda evenimentelor culturale desfășurate în raionul Glodeni se extinde. În curând, la inițiativa dlui Gheorghe Airini, un agricultor de vocație, va fi organizată prima ediție a festivalului raional al pâinii, în semn de recunoștință față de grâne și pâine, față de truda plugarilor, devotați gliei.

Dacă în raionul Glodeni toate cele 19 primării au semnate deja acorduri de înfrățire și colaborare cu administrații publice locale din România, iată că aceste relații de prietenie s-au extins și la nivelul instituțiilor de învățământ. Bunăoară, Grădinița Albinuța din Balatina a fost prima instituție care a semnat un acord de parteneriat cu o grădiniță cu program prelungit din Buzău. Pe lângă schimbul reciproc de experiență, donațiile și cadourile primite, ambele instituții au dat startul proiectului internațional ”Țări surori, grădinițe înfrățite”.

An de an orașul Glodeni tinde să devină cât mai înverzit. Recent în cadrul campaniei naționale „Un arbore pentru dăinuirea noastră” au fost desfășurate activități de extindere a suprafețelor cu vegetație forestieră, fiind sădiți 2000 de puieți de tei și salcâm.

Una din cele mai moderne fabrici de prelucrare a nucilor din țară activează în satul Ciuciulea, raionul Glodeni. Pe o suprafață de circa 200 ha de teren proprietarii au plantat puieți de nuc de soi francez și au creat circa 50 de locuri de muncă. Sunt primii antreprenori din țară, care au optat pentru o tehnologie performantă de irigare instalând un sistem de irigare prin picurare adus din Australia.”

XS
SM
MD
LG