Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Câmpia Glodenilor”


Invitata emisiunii este Victoria Vasilos.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:32 0:00
Link direct


„Cu prilejul aniversării a 30-a de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan de distincția Crucea comemorativă „Participant la acțiunile de luptă din Afganistan” s-au învrednicit 178 de participanți glodeneni. În total, la acel război crâncen au participat 203 ostași din raionul Glodeni, patru dintre care au rămas să zacă pe câmpul de luptă.

Liceul Teoretic „Vasile Coroban” din orașul Glodeni beneficiază de o finanțare substanțială în cadrul proiectului „Reforma învățământului în Moldova” oferită de Banca Mondială și estimată la cca 12 milioane de lei. Modernizarea capitală a instituției de învățământ a demarat la mijlocul anului 2018 și va continua până în iunie 2019.

În raionul Glodeni funcționează 54 de instituții de învățământ, dintre care 28 de instituții preșcolare, 2 școli primare – grădinițe, 3 licee, 19 gimnazii și 2 instituții extrașcolare. Grădinițele sunt frecventate de 2320 de copii, iar în instituțiile de învățământ preuniversitar învață 5000 de elevi.

În sectorul agrar al raionului Glodeni activează 56 de societăți cu răspundere limitată, 4 cooperative agricole de producere și 7130 de deținători de terenuri care sunt încadrați în gospodării ţărănești și prelucrează circa 35 mii de hectare de teren agricol. Analiza structurii culturilor agricole denotă că cele mai multe suprafețe de teren agricol sunt semănate cu grâu, floarea-soarelui și rapiță. După ce a fost sistată activitatea fabricii de zahăr din orașul Glodeni suprafețele cu sfeclă de zahăr s-au diminuat. În anul trecut doar 857 de hectare au fost semănate cu această cultură tehnică.

Glodenenii obțin performanțe și în sport. Mihail Grosu, bunăoară, este un sportiv originar din satul Limbenii Vechi, care a devenit recent campion al Republicii Moldova la sambo între juniori. Sportivul a obţinut dreptul de a participa la Campionatul European la Sambo, ce se va desfăşura în luna aprilie în Cipru. Un alt sportiv originar din Limbenii Vechi - Vasile Vichilu va participa la Cupa Europei la Judo cadeţi în Spania.”

XS
SM
MD
LG