Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Est Curier”


Invitata este Svetlana Cernov de la ziarul „Est Curier” din Criuleni.

„Medicii, care se tem de iarnă – este titlul materialului de bază. Încălzire de la o sobă defectă, fără apeduct şi condiţii elementare de igienă, cu veceu în curte, în patru cabinete în care frigul pune stăpânire din luna octombrie până în aprilie - în aceste condiţii, echipa medicului de familie din Ohrincea – o doctoriţă pe jumătate de salariu, două asistente medicale şi o infirmieră - deserveşte populaţia din anul 1999, an în care s-a constituit medicina de familie.

Aliona Vârlan nu-şi primeşte pacienţii în cabinetul său, dar direct în sala de triaj, pentru că acolo e mai cald. Soba din spatele ei desparte sala de triaj de sala de proceduri, în care se fac vaccinurile, injecțiile intravenoase, picurătorile. Aceste două încăperi sunt ceva mai confortabile, cât arde focul în sobă. Speranţa de a îmbunătăţi condiţiile în care activează medicul şi asistentele medicale ar fi un proiect aplicat unor donatori elveţieni.

„Sunt 3700 euro, aproximativ 80 de mii de lei moldoveneşti. Din aceşti bani vrem să schimbăm geamurile şi uşile în toate cabinetele, pentru că bate vântul în stânga şi-n dreapta. Uşile la noi au fost sparte de vreo două ori, s-au comis furturi. În actuala farmacie vrem să aducem sala de citologie (cabinetul ginecologic). În aşa fel eliberăm şi puţin spaţiu în sala de proceduri. Veceu intern nu avem acuma. El trebuie undeva să fie, dar n-am decis încă unde şi nici bani nu avem pentru el” explica Aliona Vârlan planul de recondiționare a încăperilor.

Violeta Panico, şefa Centrului de Sănătate Criuleni, a spus că a discutat cu fondatorii instituţiei – Consiliul Raional, despre un suport material în 2019, de cel puţin 200 de mii de lei. Devizul estimativ, pentru dotarea încăperilor date cu apeduct, canalizare, sistemul electric şi tot de ce este nevoie ar fi între 800 şi 900 de mii de lei. „De foarte mult timp vorbim de condiţiile din acest oficiu, am mers încolo şi cu primari, cu deputaţi. Vom renova cum putem, pentru că alte încăperi în Ohrincea nu sunt. Dar să se conctruiască ceva nou pentru 900 de populaţie, nu cred că accepte cineva”, a spus Violeta Panico.”

[Transcriere: Alla Ceapai].

XS
SM
MD
LG