Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Est Curier” de la Criuleni


Invitata rubricii este Svetlana Cernov.

Două săptămâni sau, maximum, 20 de zile – atât are la dispoziţie echipa de ftiziatri din raionul Criuleni pentru a examina 132 de persoane depistate cu diferite patologii pulmonare în urma examinării masive a populaţiei. Sofia Alexandru, directoarea institutului de ftiziopulmonologie „Chiril Draganiuc”, a prezentat, marţi, 25 septembrie, rezultatele screening-ului: 4016 persoane din r. Criuleni au trecut radiografia cutiei toracice, de la 1 august până la 21 septembrie, dintre care 132 de persoane prezintă semne sugestive/înalt sugestive de tuberculoză pulmonară, cazru care trebuie confirmate sau infirmate. La alte 132 de persoane s-au depistat sechele de tuberculoză, despre care trebuie să se stabilească dacă acestea au fost cazuri de autovindecare sau sechele post-tratament. Examenul radiologic a scos la iveală şi 26 de cazuri cu suspecţie de cancer pulmonar. Cifrele nu includ date din alte șase localităţi, care au fost examinate în ultima săptămână. Fiecare medic de familie a primit listele cu persoanele diagnosticate şi cu recomandările ce urmează să le aplice în raport cu fiecare persoană din listă. În urma examinării radiologice au fost depsitate şi alte patologii, cum ar fi maladii osoase, patologii ale coloanei vertebrale şi ale cordului.

Şi dacă preşedintele raionului, V. Burlac se bucura că r. Criuleni a fost unul pilot în proiectul de examinare masivă a populației şi îi mulţumea echipei institutlui pentru asta, Sofia Alexandru a spus că raionul a fost ales să fie primul din motive curat medicale, şi anume, pentru faptul că din 2015 încoace statisticile prezentate de medicii locali arătau o descreștere constantă a numărului de cazuri de tuberculoză depistate la locuitori, dar ponderea cazurilor de destrucție a plămânilor creştea şi a ajuns la 56% din numărul celor diagnosticați cu maladii pulmonare, faţă de alte raioane, care aveau în medie 35-40%.

Campania naţională „Egalitatea de şanse – participare echilibrată a bărbaţilor şi femeilor în procesul de luare a deciziilor” a ajuns şi la Criuleni. „Clubul politic al femeilor 50/50 a invitat la o masă rotundă liderii şi membrii partidelor politice din teritoriu pentru a elucida starea de lucruri la nivel local. Au participat reprezentanţii şi reprezentantele PDM; PSRM, PCRM şi Platformei DA. Au ignorat invitaţia PL şi PLDM. Au votbit cu toţii despre rolul şi locul femeilor în partidele politice din raion. Oricât nu ar dura discuţiile, rolul femeii tot la cârma treburilor sociale se rezumă – să aibă grijă de copiii şi bătrânii comunităţilor. Vorbitorii au constatat că femeile din Moldova au capacităţi, sunt instruite, doar că bărbaţii preferă să le atribuie responsabilităţi mai mari, nu şi funcţii.

(Transcriere: Tamara Grejdeanu)

XS
SM
MD
LG