Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Expresul”


Invitata de astăzi este jurnalista Tatiana Tesliuc.

Un ziar în fiecare seară: „Expresul”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:20 0:00
Link direct

„Grație Proiectului de implicare civică în guvernarea locală „Mă implic” la Sculeni vor fi îmbunătățite serviciile de alimentare cu apă potabilă și sanitație. Primarul comunei, Vasile Casian, a semnat acordul de cooperare pentru implementarea proiectului. „Una din cele mai acute probleme ale comunității noastre este lipsa unui sistem de canalizare public, iar acest lucru afectează grav calitatea vieții și a mediului ambiant”, spune Vasile Casian, adăugând că viitoarea stație de epurare din comuna Sculeni va permite asigurarea evacuării apelor uzate inclusiv din localitățile Gherman, Blindești, Floreni. Potrivit lui, un mare avantaj este faptul că Sculeni are deja o rețea de țevi de canalizare, moștenită din perioada sovietică, care urmare a unei reabilitări va fi reconectată. Nouă stație de epurare cu pat de uscare este o soluție eficientă și care poate fi menținută la costuri mult mai mici, rezultând în tarife mai avantajoase pentru locuitori. Pentru început vor fi conectate grădinița, liceul, centrul medicilor de familie și gospodăriile private din imediata apropiere a conductei.

La Pârlița, în curând, vor începe lucrările de construcție a unui post de pompieri. Construcția se va realiza în cadrul proiectului „Promovarea măsurilor de reducere a riscurilor climatice și de dezastre în sectoarele apei și protecție civile pentru sporirea rezilienței localităților rurale”, fiind finanțat de către Agenția Austriacă pentru Dezvoltare și este implementat de către Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Potrivit primarului de Pârlița, Ludmila Nistor, suma totală a proiectului este de 1 milion 450 mii lei. Cele opt primării implicate în proiect, Chirileni, Negurenii Vechi, Rădenii – Vechi, Todirești, Bușila, Alexeevca, Agronomovca și, respectiv, Pîrlița, vin cu o contribuție totală de 760 mii lei, suma fiind calculată pentru fiecare primărie în dependență de numărul locuitorilor.

Consiliul Raional Ungheni vine cu o contribuție de 550 mii lei, iar Agenția Austriacă pentru Dezvoltare contribuie cu o sumă de 350 mii lei, plus autospeciala. „Salutăm această inițiativă, deoarece este foarte utilă și benefică o astfel de construcție și ar fi un suport de intervenție și în cazul nostru”, comentează Sergiu Postolachi, șeful Direcției Situații Excepționale Ungheni.

La Incubatorul de Afaceri din Călărași s-a lansat un accelerator de afaceri. Este destinat tuturor persoanelor interesate de inițierea și dezvoltarea unei afaceri. Acesta reprezintă un spațiu inovativ dotat cu câteva birouri, o vastă bibliotecă antreprenorială, o tablă interactivă de ultimă generație, dar și alte lucruri utile – toate pot fi utilizate de călărășenii dornici de a se descurca pe cont propriu. Victor Ambroci, managerul Incubatorului de Afaceri, s-a arătat optimist în ceea ce privește viitorul serviciului nou lansat. „Sunt convins că prin intermediul acceleratorului vom continua suita de progrese atât pentru rezidenții existenți în incubator, cât și pentru cei care își propun un start-up în orașul Călărași”, a declarat gazda.”

Vezi comentarii

XS
SM
MD
LG