Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Expresul” din Ungheni


Invitata emisiunii este Lucia Bacalu.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:54 0:00
Link direct


„Muzeul de Istorie și Etnografie din Călărași a dat startul unei campanii de colectare a ceasurilor vechi, de diferite dimensiuni, culori, forme. Chiar dacă, deocamdată, au fost adunate de la călărășeni doar zece ceasuri, colecția are deja un nume: „Ceasul timpului”. „Ne dorim o colecție mare de ceasuri, care vor povesti imaginar despre trecut, numărând ore, minute, secunde”, a declarat inițiatoarea acestei campanii, Mariana Iurcu, ghid la muzeu. Ea este încrezătoare că oamenii vor fi receptivi și că, în scurt timp, muzeul va reuși să verniseze și o expoziție de ceasuri vechi.

După ce a muncit zeci de ani directoare de grădiniță, apoi a Centrului de zi pentru copii și tineri cu dizabilități „Casa pentru toți” din Ungheni, psihologul Maria Calchei a decis să se consacre implementării la Ungheni a unei noi metode de lucru cu copiii: terapia prin nisip. „Grație acestei terapii care, pentru copil, nu este decât o joacă, putem evalua exact starea lui psiho-emoțional și stabili metodele ulterioare de lucru cu el, pentru a-l face să se integreze în societate”, a explicat psihologul. Maria Calchei a studiat această metodă la doctorul Barbara Turnar din SUA și, iată, acum, o pune în practică la Ungheni.

La Călărași a fost constituită, grație proiectului „Bugete transparente și cetățeni activi pentru dezvoltare durabilă”, implementat de Expert-Grup, cu susţinerea Ambasadei Olandei la București, o coaliție locală pentru transparența bugetară. Membrii acesteia vor participa activ, așa cum promit ei, în procesul de elaborare și aprobare a bugetului orașului pentru anul 2019.

La Ungheni, în interiorul stadionului central, au început lucrările de construcție a două miniterenuri de sport: unul multifuncțional - de tenis, volei și baschet, iar celălalt, cu înveliș artificial - de minifotbal. Acest fapt se datorează participării municipiului Ungheni, în parteneriat cu orașul Novoselița, regiunea Cernăuți, Ucraina, în Proiectul Modernizarea infrastructurii transfrontaliere de sport pentru o viață sănătoasă, finanțat de Uniunea Europeană. Cele două orașe au, de circa cinci ani, un acord de colaborare și fraternitate”.

XS
SM
MD
LG