Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Expresul” din Ungheni


Invitata emisiunii este Veronica Gorea.

„Au luat Moldova acasă” - Ana Chirinciuc, o ungheneancă stabilită de 13 ani în Italia, își alină dorul de casă prin fapte bune. Astfel, grație dânsei, în ultimele două săptămâni, o sută de lăzi cu struguri moldovenești au ajuns în Reggio Emilia, Italia. Ea și-a mobilizat conaționalii aflați la muncă în Italia și au cumpărat, împreună, de la producătorii din Republica Moldova struguri.

„Am văzut că producătorii noștri trec prin momente complicate, nu au unde să-și vândă producția, și mi-am zis că trebuie să fac ceva ca să-i ajutăm”, a povestit ea pentru „Expresul”. Într-un timp scurt, moldovenii din Italia au reușit să se unească, au găsit transport, au perfectat actele necesare, iar strugurii au ajuns pe mesele lor, amintindu-le de baștină

„Mame și fiice: drepturi și aspirații în timp” este genericul unui eveniment desfășurat la Centrul Raional de Tineret Ungheni. Zeci de persoane, de diferite vârste, autorități locale, reprezentanții Direcției Educație și tineri voluntari „ProUngheni” au participat la acest eveniment. În cadrul evenimentului s-a discutat despre rolul femeii în zilele noastre și cum a evoluat acesta în decurs de 50 de ani. Rita Columbia, reprezentanta Agenției ONU pentru drepturile și sănătatea reproductivă (UNFPA) în Republica Moldova, a specificat pentru public care sunt problemele cel mai des întâlnite de femei în societea noastră și cum a evoluat rolul acesteia în decurs de 50 de ani. Cei prezenți împreună cu psihoterapeutul Sergiu Toma, președintele Institutului pentru Familie și Inițiative Sociale din Republica Moldova, au discutat mai multe subiecte tabu pe care și le-au analizat. Evenimentul a fost organizat de Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) Moldova cu prilejul lansării Raportului global despre starea populației lumii 2019.

La Bravicea, localnicii vor face sport într-o sală cu echipament performant. În localitate se va deschide o sală de sport. Grație proiectului comunitar „Fitness Club Bravicea”, localnicii vor putea face sport. Deja au fost procurate și primele seturi de echipamente. Proiectul este finanțat de Corpul Păcii, iar inițiativa este a Annei Poetzl, voluntară a Corpului Păcii, venită în această localitate.

Potrivit lui Alexei Zatic, primarul localității, Corpul Păcii a contribuit cu circa 57 mii lei pentru procurarea mai multor echipamente, dintre care bandă de alergat, biciclete pentru fitness, trenajor multifuncțional și altele. Valoarea totală a proiectului este de aproape 160 mii de lei, unde contribuie și gimnaziul „Ștefan cel Mare” din localitate, primăria, comunitatea, dar și diferite asociații obștești. Deocamdată, localnicii vor veni la sală pe gratis. Dar pe viitor, zice primarul, va fi stabilită o taxă simbolică pentru a putea întreține sala.”

[Transcriere Alla Ceapai].

XS
SM
MD
LG