Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Expresul” din Ungheni


Invitata emisiunii este Natalia Junghietu.

„Artistul poporului Mihail Agafița, prim-dirijor și director artistic al Orchestrei Simfonice a Filarmonici Naționale „Serghei Lunchevici”, originar din orașul Călărași, a primit recent titlul de Cetățean de onoare a raionului Călărași. „Sunt profund recunoscător autorităților raionului pentru această înaltă apreciere”, a spus dânsul pentru Expresul, după care a mai adăugat: „A fost extrem de emoționant să primesc acest titlu, pe care îl voi purta cu demnitate”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:06 0:00
Link direct


De subliniat că raionul Călărași are deja 21 de cetățeni de onoare, distincțiile fiind acordate în ultimii trei ani de către actualul președinte al raionului, Sergiu Artene. „Vreau să fim atenți cu cei care merită, cu cei care fac lucruri frumoase pentru Călărași”, a subliniat dânsul.

Tradițional, în ultima duminică din luna mai, în Rezervația Naturală „Plaiul Fagului” are loc vestita Sărbătoare a Fagului. Pe 26 mai, pe malul lacului de la Rădenii Vechi s-a adunat multă lume pentru a promova frumosul, dar și patrimoniul neamului nostru. A răsunat în acea zi muzică haiducească, fiind interpretată de formații de bărbați din Ungheni: „Mărgăritarele Prutului” și „Doina Prutului”, dar și de la Ialoveni - „Haiducii”. „Pentru că suntem în codru, e binevenit ca anume bărbații – haiducii – să ofere spectacolul”, a precizat Galina Moraru, specialistă principală la Secția de Cultură și Turism din Ungheni.

În aceeași zi, au fost făcute totalurile Taberei cioplitorilor în lemn, eveniment ce precedează sărbătoarea propriu-zisă. Timp de o săptămână, în acest an au muncit la realizarea unor noi sculpturi cinci meșteri populari din Fălești și Ungheni. Ia aceste sculpturi vor rămâne în patrimoniul raionului. Grație taberei respective, Rezervația „Plaiul Fagului” s-a ales cu o nouă emblemă.

Premieră la Dereneu. Pe 26 mai, la Casa de cultură din localitate s-a desfășurat prima ediție a Festivalului de Dans Popular. Festivalul a început cu un alai al colectivelor de la primărie, condus de călăreți pe cai albi. Cu muzică și chiote au ajuns la Casa de cultură, unde îi aștepta Elena Oaserele, primarul de Dereneu, invitându-i cu drag înăuntru.

Pe scenă au urcat colective artistice de dans popular din raionul Călărași, dar și din Ungheni și Chișinău. „Cu ani în urmă, la Dereneu se dansa frumos și întotdeauna eram printre primii la toate concursurile organizate”, povestește primarul de Dereneu, ideea căreia îi aparține. Anume acesta a și fost motivul pentru care și-a dorit să reînvie dansul popular în localitatea pe care o conduce.

Totodată a fost organizată și o expoziție cu degustare de vinuri autohtone, la care localnicii au adus cel mai bun vin din beciurile de acasă. Expoziția a fost oganizată de Nicolae Luca, directorul-fondator al Școlii de Sommelier din Moldova, originar din Dereneu. În timp ce maturii degustau vin, copiii se distrau la terenul de joacă amenajat de administrația publică locală anume pentru această ocazie.”

XS
SM
MD
LG