Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Expresul” din Ungheni


Invitata emisiunii este Natalia Junghietu.

„Cornovenii pentru prima dată vor merge la Drăguș, județul Brașov. Motivul este unul destul de clar: Drăguș este un sat care, ca și Cornova, a avut parte de cercetări sociologice, efectuate de către Școala Sociologică de la București, fondată și condusă de către academicianul Dimitrie Gusti. În aceste zile, se împlinesc 90 de ani de la acele cercetări. Cu acest prilej, pe 26 octombrie, la Drăguș vor avea loc mai multe evenimente importante, prevăzute de Proiectul „Întâlniri colocviale - Conservarea patrimoniului cultural imaterial la 90 de ani de la cercetarea monografică a localității Drăguș de către academicianul Dimitrie Gusti”. Potrivit organizatorilor, acesta oferă ocazia ca, în premieră, să se întâlnească reprezentanții tuturor localităților care au făcut obiectul cercetărilor monografice ale academicianului Dimitrie Gusti: Cornova din raionul Ungheni alături de alte 7 localități din România. Pentru prima dată se va face un schimb de experiență cu privire la evoluția celor opt localități în cei 90 de ani care au trecut de la acele cercetări.

Crucea Roșie Ungheni a dat startul proiectului „Tinerii propun, tinerii participă”. Pe 21 octombrie, câțiva tineri, voluntari ai Crucii Roșii, au mers în Parcul Central, unde au organizat un flash-mob, astfel dorind să atragă atenția trecătorilor asupra principiilor Crucii Roșii Internaționale și Semilună Roșie: umanitate, imparțialitate, neutralitate, independență, voluntariat, unitate, universalitate.

„Prin implementarea proiectului ne propunem să creștem capacitatea tinerilor de a se implica în viața socială și de a crește nivelul de mobilizare a lor întru soluționarea problemelor locale”, a explicat Elena Gavrișov, directoarea Crucii Roșii Ungheni. De subliniat că o parte din banii pentru implementarea proiectului este Crucea Roșie din Norvegia, iar trei voluntari ai Crucii Roșii Ungheni vor merge în Norvegia pentru un schimb de experiență cu voluntarii de acolo.

Pentru prima dată, anul acesta, Zilele Filmului Românesc vor ajunge și la Călărași. Startul a fost dat chiar azi, ora 18.00 cu premiera documentarului „Călărași – un ținut la poarta raiului”. „Era și normal să venim la Călărași, mai ales că debutăm cu acest documentar despre Călărași în regie proprie”, a declarat pentru „Expresul” Dumitru Grosei, regizorul documentarului, dar și managerul general al evenimentului.

Iar sâmbătă, 26 octombrie, cu începere de la ora 17.00 va fi proiectat filmul „La Gomera”, în regia lui Corneliu Porumboiu, prezentat la Festivalul de la Cannes și propus de România la premiile Oscar. Zilele Filmului Românesc la Călărași se vor încheia duminică, 27 octombrie. La ora 16.30 va fi proiectat filmul „Răscoala”, în regia lui Mircea Mureșan, iar la ora 18.30 va fi proiectat filmul „Orizont”, în regia lui Mariana Crișan. Zilele filmului românesc se va desfășura și la Cahul, și Nisporeni. „Mergem în orașele în care au vrut să aibă acest eveniment. Sper că la anul viitor să avem mai mulți bani, dar și dorința altor autorități pentru a merge și în alte orașe”, a mai adăugat Dumitru Grosei.”

[Transcriere Alla Ceapai].

XS
SM
MD
LG