Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Gazeta de Chişinău


Invitata este Maria Bâlici de la Gazeta de Chişinău.

Un ziar în fiecare seară: Gazeta de Chişinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:05 0:00
Link direct

„În ediția de mâine a GAZETEI de Chișinău, citiți articolul semnat de Mircea V. CIOBANU, intitulat „Elogiul erorilor”, în care acesta constată un exces de criticism la adresa opoziției.

Cităm: „A nu greşi, în înţelegerea „comentatorilor” de azi, înseamnă a urma unul dintre parcursurile [politice] existente. Dar există vreunul care, respectând canonul, vă convine? Putem să schimbăm lucrurile doar greşind în raport cu modelele existente! Doar alegând un parcurs neordinar. Personalităţile autentice prin asta se deosebesc de ceilalţi: ele nu vin cu soluţia la îndemână, ci o caută pe cea care poate schimba lucrurile. Cu toate riscurile, desigur. Şi cu inevitabilele greşeli. [...] Adevărul, dacă nu suntem ipocriţi, este altul: avem dreptul la greşeală!

În editorialul său de vineri, Adrian Ciubotaru face referire la un clasament al candorii neuronale, condus detașat și previzibil de Aleksandr Lukașenko. Editorialistul se întreabă pe ce locuri s-ar plasa „eroii” noștri în acest top. Cităm: „De ani buni, de exemplu, asistăm, senini și habarnici, la poluarea și secarea râului Nistru, ca și la tăierea masivă a pădurilor din Carpați, două catastrofe iminente care ar putea periclita grav clima, solurile și traiul oamenilor din regiunile învecinate pentru multe decenii înainte. Un exemplu, și mai la îndemână, e chiar modul defectuos în care ne învecinăm și colaborăm noi înde noi, românii: chiar și pe timp de pandemie nu ne-a dus capul să întocmim, în comun, un plan flexibil și eficient de gestionare a crizei. [...] Dar ce ar fi să ne pomenim, la anul, cu același președinte de țară în Republica Moldova și cu aceeași majoritate social-democrată în Parlamentul României? Vă asigur: isprăvi ca acestea ne vor propulsa în fazele superioare ale competiției!”

Veaceslav Negruța scrie: „Dodon în aceste zile speră să-i convingă pe creditorii și finanțatorii săi că el va reuși să zăpăcească iar lumea din R. Moldova, cu minciuni și falsuri debitate masiv înainte de ziua alegerilor, falsificări în ziua alegerilor, și că ulterior va fi cel care va livra orice i se va cere. [...] Costul șederii lui Dodon în funcție este enorm, iar Moscova speră să-și recupereze toate „investițiile” în acest (p)rezident făcute ani în șir. Finalitatea dorită fiind transnistrizarea întregii R. Moldova.”

În preajma Zilei Limbii Române, citiți, de asemenea, despre necesitatea adoptării unei legi lingvistice pentru întreaga societate și despre ce ce foloase au adus limbii române acești 31 de ani de prezumtivă libertate.

În paginile Gazetei de Chișinău, citiți un sondaj în cadrul căruia mai mulți oameni de cultură ne vorbesc despre umilirea limbii române în R. Moldova.”

Recommended

XS
SM
MD
LG