Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Natura”


Invitata emisiunii este Lilia Curchi.

„În luna mai, revista Natura propune cititorilor abordări noi ale vechilor subiecte de mediu – deşeurile şi apa. Gestionarea deşeurilor este o problemă nerezolvată în satele şi oraşele noastre. Gunoi avem peste tot. În acest număr semnez articolul „Gunoiul in(finit)” în care descriu cum am găsit fabrica de sortare a deşeurilor municipale, amplasată la marginea Chişinăului. Cred că vizita aici e o bună măsură educativă pentru toţi cei care protejează mediul, dar și cei care întârzie să o facă.

Un alt subiect de mediu este starea resurselor de apă – deşi în Republica Moldova nu există localitate fără vreun râuleţ, pârăiaș sau izvor, aceste fire de apă sunt puternic poluate și transformate în canale pentru deșeuri. Dacă am face un top al problemelor apelor noastre, cu siguranță, depozitarea deșeurilor și a reziduurilor menajere și organice pe maluri ar ocupa locul întâi în motivele degradării calității apei.

La rubricile de turism, revista Natura vine în luna mai cu invitaţia de a descoperi atracţiile satului tradiţional de la sud, Văleni, văzut prin ochii jurnalistului Cristian-Alexandru Catană, redactor-şef al revistei „Vacanţe la ţară”. Apropo, prietenii noştri, ANTREC-România și revista „Vacanțe la Țară” - două nume de referință în turismul național românesc - au sărbătorit recent frumoase aniversări, despre care scriem în Natura.

Invitatul de onoare al numărului mai este academicianul Andrei Eşanu care, recent, a marcat aniversarea a 70-a. Şi colegul nostru, Ionel Căpiţă, împlineşte în curând această onorabilă vârstă. Directorul revistei Natura, Alecu Reniţă, scrie că „pentru el [Ionel Căpiţă] Basarabia natală e o icoană ciuruită, iar România - o catedrală sfântă, din care străinii au furat partea dinspre răsărit a iconostasului”.

Nelipsite în numărul mai al revistei Natura sunt îndemnurile la călătorie, prin imaginile fotografice deosebite surprinse atât în Ţară, la Văleni, Prutul de Jos, Lancrăm, cât şi peste hotare, în Caşovia, bunăoară. Vă doresc lectură plăcută!”

XS
SM
MD
LG