Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Natura”


Invitata emisiunii este Lilia Curchi.

„Numărul iulie al revistei Natura este deschis de editorialistul şi directorul revistei, Alecu Reniţă, care abordează tema cumplitelor deportări. „Cu ce învăţăminte s-au ales moldovenii după 70 de ani de la cea mai oribilă crimă în masă comisă împotriva lor? În ce măsură ei au dorit și au avut voinţă să evalueze trecutul sovietic, să cunoască în care capete și laboratoare politice a fost gândit și conceput genocidul împotriva Basarabiei, să regândească atitudinea lor colectivă faţă de crimele și experimentele diabolice ale Kremlinului făcute asupra a peste 4,3 milioane de suflete?” La aceste întrebări găsim răspuns în editorialul semnat de Alecu Reniţă.

Revista Natura revine, în luna iulie, la subiectul irigării cu apă din surse subterane. De ce este riscantă utilizarea apei din subteran pentru irigare, au fost întrebaţi ecologişti, doctori în biologie, profesori universitari, reprezentanți de vază ai societăţii civile. Aflăm din revistă că de mai bine de şase ani se zbat grupurile obscure și latifundiarii pentru a obţine legalizarea irigării din subteran. Chiar dacă în acest timp ecologiştii au ţinut piept poftelor diferitor clanuri oligarhice din agricultură şi nu au permis irigarea din subteran, în această vară personajele cu viziuni înguste, egoiste au reînceput să facă presiuni prin diferite instituţii în favoarea irigării cu ape subterane.

Revista Natura este o publicaţie care pune, de-a lungul anilor, o mare miză pe educaţia ecologică şi pe creşterea unei generaţii în armonie cu natura. De aceea, şi acest număr vine cu o serie de materiale de conştientizare de mediu. Aflăm, tot din Natura, cum au murit demonstrativ tinerii pentru mediu în Chişinău, cum a ajuns să fie apa poluată cu microplastic, cum cresc fără ierbicide cele mai bune roşii la Cigârleni. Interesante informaţii citim şi despre Ziua Dunării la Giurgiulești sau despre rudele lui Grigore Vieru la Japca. Revista Natura vine şi cu o serie de sfaturi legate de medicină naturistă, frumuseţe, dar şi călătorii. Lectură plăcută!”

[Transcriere: Alla Ceapai]

XS
SM
MD
LG