Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Natura


Invitata emisiunii este Lilia Curchi.

„Luna august aduce cititorilor revistei NATURA un editorial dedicat Primului Parlament. Alecu Reniță scrie din experiența de deputat în primul for legislativ și semnatar al Declarației de Independență a R. Moldova. „Primul Parlament se năștea dintr-o uriașă speranță în deșteptarea Moldovei înrobite”. Deputatul primului Parlament spune că „luna august e un prilej de a aduce un cuvânt de recunoștinţă pentru toţi cei care în anii 1987-1991 s-au ridicat în apărarea fiinţei noastre naţionale, au scos Moldova din închisoarea sovietică, au adus acasă Limba Română, Alfabetul Latin, Tricolorul, Libertatea și Idealul de Reîntregire a Neamului Românesc”.

La rubrica „Invitatul de onoare”, găsim un interviu cu istoricul, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca si ghid al Cetății Soroca, Nicolae Bulat. Referindu-se la aniversarea Declarației de Independență a Republicii Moldova, jurnalistul Gheorghe Budeanu îl intreabă pe pârcălabul de Soroca, cum este numit Nicolae Bulat, ce regretă când compară speranțele de acum treizeci de ani în Piața Marii Adunări Naționale cu ceea ce ne-am ales. „Marele meu regret este că atunci, la 27 august 1991, liderii mișcării naționale și deputații din parlament n-au avut luciditatea de a declara Unirea Basarabiei cu Țara, cu România, scăpată și ea din ghearele comunismului”, raspunde Nicolae Bulat. Interviul poate fi citit in paginile 8-9 ale revistei Natura, luna august.

La rubrica GONG, revista NATURA dă alarma privind importul automobilelor vechi. Subsemnata semnează articolul „Moldova - groapa de gunoi a Europei”. „R. Moldova întârzie să îndeplinească angajamentele asumate prin Acordul de Asociere, unde pentru protecţia mediului, inclusiv a aerului, se cer măsuri drastice. Cu toate acestea, proaspeţii legiuitori moldoveni s-au gândit că aerul pe care-l respirăm este prea curat, așa că vor să mărească pragul la importul autovehiculelor vechi”. În completare, ecologistul Vladimir Garaba ne spune că potrivit datelor statistice, „automobilele au o contribuţie de 90% din volumul total de poluare a aerului în Moldova”. Mai multe aflați în pag. 3 a revistei Natura.

Ediția lunii august vine și cu propunerea de a descoperi frumusețea plaiului, Silvia Ursul invitându-ne in pitoreasca vale a râului Ciorna. Iar pentru a umple sfârșitul de vară, Parascheva Mămăligă aduce tradiționalele pagini cu sfaturi, rețete, idei pentru casă și familie. Lectură plăcută!”

[Transcriere: Alla Ceapai]

XS
SM
MD
LG