Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: NewsMaker.md


Invitata de astăzi este Alexandra Batanova

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:03 0:00
Link direct


„Rețelele de socializare au devenit din nou o platformă de clarificare a conflictelor de familie şi a cazurilor de violenţă domestică. În materialul „Copii şi reţelele de socializare. Cum un nou conflict de familie a ajuns în atenţia opiniei publice”, corespondenta NewsMaker Olga Gnatcova povesteşte istoria unei locuitoare din Chişinău, care şi-a părăsit soţul din cauza violenţei. La rândul său, soțul nu-i permite femeii să-şi ia copiii, i-a rupt un deget şi a atacat-o în judecată pretinzând că ea ar fi de fapt agresorul. Bărbatul neagă acuzaţiile care i se aduc şi promite să prezinte tabloul celor întâmplate. Organele de tutelă susțin că nu s-au putut implica în acest conflict dintre soţi.

Pe site-ul NewsMaker.md mai puteţi citi, în materialul „Un program de miliarde. Ce va obţine Moldova de la proiectul cetățenia contra investiții?”, despre cum pot obţine investitorii străini cetăţenia moldovenească. Contractarea pentru realizarea acestui program a Companiei Henley & Partners, care a figurat într-o investigație de scandal despre corupție a jurnalistei Daphne Anne Caruana Galizia, omorâtă anul trecut în Malta, a stârnit critici în societate. NewsMaker a încercat să afle cum va funcţiona acest program, ce va aduce el Moldovei, cum lucrează un program similar în Malta şi care va fi costul minim al cetăţeniei moldoveneşti plătit de investitori. Opiniile experţilor sunt împărţite. Unii cred că e o iniţiativă bună care va atrage investiţii în ţară, alţi consideră însă că astfel se încearcă legalizarea unor active dubioase şi chiar a miliardului furat din sistemul bancar.

Consiliul Concurenţei a recunoscut că Primăria Chişinău a încălcat legislaţia atunci când a organizat licitaţia pentru reparaţia unor străzi din capitală, tender câştigat de compania românească Delta ACM 93. Primăria a respins oferta unei companii din Bulgaria în pofida preţului mai redus cu 700 de euro. Primăria susţine că analizează decizia Consiliului şi precizează că rezilierea contractului încheiat nu e atât de simplă. Corespondentul nostru Nicolai Paholniţchi lămurește acest caz în materialul „Trei drumuri duc la primărie. În tenderul pentru reparația străzilor orașului au fost depistate nereguli, dar nimeni nu va răspunde pentru asta”.

Ce este un oraş? Am eu vreun drept asupra lui şi care este acesta? Mă fac oare responsabil pentru oraşul meu? V-aţi pus vreodată asemenea întrebări? Dacă nu, cu greu puteţi fi numit orăşean. Corespondentul nostru Evgheni Ceban a discutat despre diferenţele între oăşeni şi locuitori ai oraşului cu renumitul urbanist rus Sveat Murunov. În interviul pe care o să-l publicăm săptămâna această, urbanistul mai povestește despre neajunsurile Chişinăului.”

XS
SM
MD
LG