Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: NewsMaker.md


Invitata de astăzi este Alexandra Batanova.

„Dosarele penale de rezonanță ai căror figuranți devin funcționari de rang înalt, importanți oameni de afaceri și politicieni au devenit deja obișnuinţe pentru Moldova. Multe cazuri de acest gen sunt examinate în instanțe ani în șir şi dispar din câmpul de vedere al opiniei publice. NewsMaker a decis să amintească despre aceste cauze penale, dintre care cel mai „îndelungat” este dosarul „Pădurea Domnească”, pe care instanțele îl examinează deja mai mult de cinci ani, iar cel mai scandalos – „cazul Șor”.

Spectacolul georgian „Emigranții” la Chișinău: scenă într-un subsol, aer împânzit de fum de țigară și un subiect atât de bine cunoscut de fiecare locuitor al Moldovei. Despre oamenii care au devenit „paraziți” într-o societate străină. Într-un interviu realizat de Olga Gnatcova, actorul Ramaz Ioseliani, care interpretează unul dintre rolurile principale, a povestit despre cum în țara sa mor orașele, cum reușesc actorii georgieni să monteze de 705 ori unul și același spectacol, cu săli arhipline și de ce emigrarea în Georgia nu i-a afectat pe angajații din artă.

Pentru prima dată în istoria independenței moldovenești, Turcia a ajuns în topul agendei din ţara noastră. Expulzarea angajaților Liceului moldo-turc „Orizont” ne-a făcut să vorbim despre Turcia nu doar ca despre unul dintre partenerii economici, ci și ca despre un nou vector, atât pentru politica internă, cât și pentru cea externă. Experții menționează că sistemul de guvernare în Moldova seamănă tot mai mult cu regimul autoritar construit de președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan. În ajunul vizitei lui Erdogan la Chișinău, preconizată pentru luna octombrie, NewsMaker a analizat care poate fi impactul noului vector al guvernării asupra democrației moldovenești.

Un pian atârnat de balustradă. Un copac care cântă la vioară. O fereastră amenajată cu discuri. Micul magazin de suverniruri Art Story, care se află la intersecția străzilor Mateevici și Alecsandri, nu poate să nu fie observat. În fiecare sezon, el își schimbă decorul, iar pe rafturile sale apar noi obiecte handmade. Înscripţiile de la intrare nu vorbesc despre asta, însă toate aceste lucruri sunt confecționate de mâinile femeilor care au trecut prin reabilitări îndelungate precedate de tragedii personale: pierderi, divorțuri, violență sexuală și familială, trafic. Aceasta este modalitatea lor de a reveni la o viață normală. Din articolul NewsMaker aflați o istorie despre cum art-terapia ajută să ajungi la om chiar și în cele mai dificile situații și să transformi durerea în artă, precum și de ce este important nu doar să ajuți la timp, dar și să-i înveți pe oameni să fie responsabili de viața lor și să se debaraseze de complexul victimei”.

XS
SM
MD
LG