Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: NewsMaker.md


Invitata de astăzi este Galina Vasilieva.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:24 0:00
Link direct


„Moldova intră în top 5 țări europene cu cea mai înaltă rată a sarcinilor printre adolescente. În fiecare an, aproximativ 3 mii de tinere din Moldova, cu vârsta cuprinsă între 15-19 ani, devin mame. Acestei categorii de vârstă îi revine și fiecare al zecelea avort. Cifrele sunt de două ori mai mari decât în Uniunea Europeană. În spatele fiecărui astfel de caz este o istorie pe care majoritatea acestor fete nu doresc s-o povestească. NewsMaker a încercat să analizeze cauzele acestei situații și a discutat despre aceasta nu doar cu unii experți, ci și cu adolescentele care au devenit mame la vârsta de 14-15 ani.

Diplomatul german Claus Neukirch a devenit șeful Misiunii OSCE în Moldova în septembrie. Într-un interviu acordat editorialistului NewsMaker Evgheni Șolari, el a vorbit despre ce va preocupa Chișinăul și Tiraspolul după implementarea „pachetului din opt puncte”, ce va oferi soluționarea conflictului transnistrean unui locuitor concret de pe malul drept sau stâng al Nistrului, dacă va păstra Moldova unită vectorul european și dacă este potrivită compararea situației din Transnistria cu conflictul din Donbas. Acesta este primul interviu acordat de Neukirch unei instituții media din Republica Moldova după numirea acestuia în calitate de șef al Misiunii OSCE.

În această vară, în Moldova, a fost adoptat programul de dobândire a cetățeniei prin investiție. Autoritățile moldovenești sunt sigure că în cinci ani, acest lucru va permite atragerea în economie a 1,3 miliarde de euro și îmbunătățirea imaginii țării. Nu se știe la ce etapă se află implementarea programelor și nici dacă au fost deja depuse cereri. Între timp, rezultatele funcționării programelor „vize de aur” în țările Uniunii Europene provoacă îngrijorarea experților și a eurodeputaților: timp de 10 ani, aceste programe au adus țărilor din UE 25 de miliarde de euro, însă printre cei care au devenit cetățeni sau rezidenți ai UE sunt și oligarhi ucraineni, ruși și sirieni, cu un trecut dubios și bani „murdari”. De ce UE critică programe de dobîndire a cetăţeniei prin investitii, citiți pe site-ul Newsmaker.md.”

XS
SM
MD
LG