Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: NewsMaker.md


Invitata rubricii de astăzi este Galina Vasilieva.

„Două mașini blindate pentru combaterea demonstrațiilor în masă, care au fost dăruite Chișinăului de către președintele Turciei Recep Tayyip Erdoğan, vor fi vămuite săptămâna aceasta. În vehiculele TOMA este stabilit un rezervor de apă cu volumul de 5 mii de litri, la acesta fiind conectate tunurile de apă. În aceste mașini mai sunt rezervoare cu gaze lacrimogene și vopsea. Cum pot fi utilizate acestea în timpul protestelor – aflați pe site-ul NewsMaker.

Peste 96 la sută din populația Moldovei, potrivit recensământului, sunt creștini ortodocși. Ei însă merg la diferite biserici: unii – la bisericile Mitropoliei Moldovei din subordinea Patriarhiei Moscovei, alții – la bisericile Mitropoliei Basarabiei din cadrul Patriarhiei Române. Cea de-a doua mitropolie a apărut în Moldova la începutul anilor 1990. Atunci, o situație asemănătoare a avut loc în Ucraina, unde enoriașii ortodocși au fost divizați în trei biserici, două dintre care erau necanonice. După 25 de ani, în special din cauza politicienilor, „sfânta bombă” a explodat. NM a analizat conflictele interne din cadrul bisericilor ortodoxe, precum și eventualul impact al acestora asupra Moldovei.

Organizația neguvernamentală Watchdog.md a lansat un studiu despre clientelismul politic: cum au fost distribuiți banii pentru programul guvernamental „Drumuri bune pentru Moldova”. Din acesta reiese că drumurile au fost reabilitate ținând cont de interesele electorale ale Partidului Democrat de la guvernare. NM a selectat informații interesante din acest studiu.”

(Transcriere: Alla Ceapai)

XS
SM
MD
LG