Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: NewsMaker.md


Invitata de astăzi este Galina Vasilieva.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:45 0:00
Link direct


„Rezultatele alegerilor parlamentare din Moldova i-a surprins pe mulți. NewsMaker a adunat și a analizat principalele surprize ale acestor alegeri. De ce democrații au luat mai mult decât ne-am așteptat noi toți, iar socialiștii – mai puțin? De ce oamenii îl votează pe Șor? Și cum resursele administrative din Transnistria au funcționat în favoarea partidului care este în conflict deschis cu Rusia? Despre toate acestea citiți pe site-ul NewMaker.

Unicul partid care a câștigat din adoptarea sistemului electoral mixt în Moldova s-a dovedit a fi Partidul Democrat. Acest lucru l-au demonstrat rezultatele alegerilor parlamentare din 24 februarie. În circumscripțiile uninominale, PDM a obținut mult mai multe mandate decât pe lista națională, în timp ce toate celelalte partide au luat mai multe pe listele de partid. NewsMaker a estimat, cum ar fi arătat viitorul parlament dacă alegerile s-ar fi desfășurat conform vechiului sistem electoral, proporțional.

Și puțin despre altceva decât alegeri și politică. NewsMaker a lansat noul proiect special „Ghid de conversație el etniilor din Moldova”. În fiecare episod, unul dintre membrii redacției studiază una dintre limbile popoarelor din Moldova armeană, ucraineană, găgăuză, bulgară, ivrit și romă. Pe site-ul NM au fost publicate deja trei lecții video: de armeană, ivrit și bulgară. Lecția de limba armeană a fost organizată cu politologul Ernest Vardanean. Limba bulgară a fost predată de prezentatoarea TV Galina Popova. Lecția de ivrit a fost ţinută de rabinul comunității evreiești din Moldova Shimshon Daniel Iakson. Noi, cei de la NewsMaker, suntem siguri: limbile ne pot uni.”

XS
SM
MD
LG