Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: NewsMaker.md


Invitata de astăzi este Olga Gnatcova.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:32 0:00
Link direct


„Moldova intenționează să rezilieze contractul de livrare a energiei electrice de la CERS Moldovenească, situată în Transnistria, și să încheie un contract cu furnizorii din Ucraina. Un asemenea punct este indicat în programul noului guvern. Compania DTEK Energo din Ucraina este pregătită din punct de vedere tehnic să majoreze volumul livrărilor de la 15% până la 100%. Nici cei din guvernul Rusiei nu sunt împotriva majorării livrărilor de energie electrică din Ucraina, deși ei recomandă să se acorde atenție la prețul de achiziție. NewsMaker a încercat să afle dacă este posibil refuzul total de livrări de la CERS Moldovenească și în ce condiții s-ar face acest lucru. Mai multe citiți pe site-ul nostru în această săptămână.

Săptămâna trecută, judecătorii și procurorii au eliberat din arest câteva persoane implicate în dosare penale de rezonanță: politicianul Renato Usatîi, activistul Pavel Grigorciuc, proprietarul Andy’s pizza Andrei Tranga și ex-deputatul Iurie Bolboceanu, care fusese condamnat la 14 ani de închisoare pentru trădare de patrie și spionaj. Împreună cu câțiva experți, NewsMaker a analizat dacă aceste decizii demonstrează că odată cu schimbarea guvernării în Moldova, starea de lucruri din justiție s-a îmbunătățit.

În ultimele câteva săptămâni, în Moldova au avut loc câteva otrăviri în masă. La Soroca și într-o suburbie a Chișinăului zeci de persoane s-au pomenit în spitale, după sărbători și mese de pomenire. NewsMaker a aflat de ce se întâmplă asemenea lucruri, cine este responsabil în astfel de cazuri și putem oare să ne asigurăm de situații de acest gen.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a votat pentru revenirea delegației ruse în activitatea PACE. Doi reprezentanți ai delegației moldovenești – liderul Platformei DA, Andrei Năstase, și șeful fracțiunii socialiștilor Vlad Batrîncea – au votat „pentru”. Vicepreședintele PAS, Mihail Popșoi, a votat „contra”. De ce voturile reprezentanților coaliției au fost diferite și ce înseamnă aceasta pentru Moldova – citiți astăzi pe site-ul NewsMaker.”

XS
SM
MD
LG