Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: NewsMaker.md


Invitatul rubricii este Stela Untilă.

„Din ce cauză centrul istoric al Chișinăului a ajuns ostatic al businessului? De ce legile despre ocrotirea monumentelor din Moldova nu funcționează? De ce construcția blocului cu opt etaje pe locul cafenelei „Guguță” este o încălcare a convențiilor internaționale cu privire la ocrotirea patrimoniului? NM a discutat despre toate acestea într-un interviu cu Andrei Vatamaniuc, noul membru al Consiliului Național al Monumentelor Istorice. Despre aceasta citiți săptămâna viitoare, pe site-ul NM.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:30 0:00
Link direct


La sfârșitul lunii martie, se va ști dacă se va schimba sau nu prețul de livrare în Moldova a gazelor rusești. Într-un interviu acordat pentru NM, Vadim Ceban, președintele întreprinderii de stat „Moldovagaz”, a menționat că decizia finală în această chestiune, dar și în altele, va fi luată după negocierile cu „Gazprom”. Ceban a precizat, de ce Moldova încă nu este pregătită să achiziționeze gaze la bursele europene, cui vor reveni conductele de gaze după separarea „Moldovatransgaz” și ce se va întâmpla dacă noi vom înceta să achiziționăm gaze din Rusia.

Foametea din anii 1946-1947 a fost, în opinia istoricilor, unul dintre cele mai de amploare dezastre din istoria sudului Moldovei și a găgăuzilor. Din cauza foametei, atunci a suferit toată Moldova, însă nivelul mortalității în sudul țării a fost de cel puțin zece ori mai înalt. La sfârșitul anului trecut, în Găgăuzia a fost instituită Ziua comemorării victimelor foametei. În Moldova, o asemenea zi încă nu este. NM relatează, ce vorbesc despre acele evenimente martorii supraviețuitori și documentele de arhivă.”

(Transcriere: Alla Ceapai)

XS
SM
MD
LG