Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Newsmaker.md


Invitata rubricii de astăzi este Galina Vasilieva

Un ziar în fiecare seară: Newsmaker.md
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:11 0:00
Link directSUA au devenit lideri după numărul de persoane care s-au îmbolnăvit de coronavirus. Acolo regulile de carantină au fost instituite mai târziu decât în Europa și nici nu sunt atât de aspre. Persoane originare din Moldova care locuiesc la New York, Houston și Greenville au povestit pentru NM cum s-a schimbat viața în aceste orașe după instituirea măsurilor restrictive. Totodată, ne-au spus de ce autoritățile au întârziat cu implementarea lor, de ce persoanele fără adăpost au devenit acum periculoase și cum această situație va afecta viitorul americanilor.

Potrivit diferitelor estimări, anual, în medicina din Moldova se oferă mită în valoare de până la un milion de lei, plus „comisioanele” în achizițiile publice de medicamente și echipamente – până la câteva miliarde. În prezent, sistemul de sănătate moldovenesc se confruntă cu cea mai gravă provocare din toată istoria sa. Medicii sunt nevoiți să lupte cu pandemia în condiții în care echipamentele necesare și mijloacele de protecție sunt insuficiente. În acest caz, un rol aparte l-a avut corupția în rândul funcționarilor de rang înalt din domeniul medicinei. NM prezintă cele mai cunoscute cazuri de corupție din ultimii ani în sistemul sănătății și de ce planurile și strategiile de combatere a corupției nu dau rezultate.

Autoritățile Moldovei intenționează să tragă la răspundere judecătorii din cauza cărora țara noastră pierde la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO). Ministerul Justiției elaborează amendamentele la legislație care vor prevedea acest lucru. Motiv pentru aceasta a fost o decizie a CEDO din luna februarie, prin care a obligat Moldova să plătească 70 de milioane de lei foștilor acționari ai CC „Gemenii”. NM a studiat documentele prezentate de Ministerul Justiției despre pierderile Moldovei la CEDO în ultimii 20 de ani. Detalii – în articolul „Topul celor mai „scumpi” judecători din Moldova”.

XS
SM
MD
LG