Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Newsmaker.md


Invitata este Stela Untilă de la NewsMaker.md.

Subiectul principal al agendei electorale din ultimele săptămâni a devenit participarea la votare a diasporei. Opoziția acuză guvernarea de încercarea de a falsifica alegerile din cauza deciziei CEC de a deschide mai multe secții de votare în Rusia. Socialiștii consideră că astfel, opoziția, în persoana Maiei Sandu, se pregătește să piardă alegerile prezidențiale. NM și experții au analizat, de ce politicienii polemizează atât de aprig la acest subiect și cum secțiile de votare din străinătate ar putea influența rezultatele alegerilor. Detalii despre aceasta — în articolul «Битва за диаспору» («Bătălia pentru diasporă»).

Odată cu Igor Sandler, fostul director al gimnaziului internat nr. 13 din Chișinău, care a fost condamnat la 17,5 ani de închisoare pentru trafic de copii cu scopul de a fi exploatați sexual, a ieșit la libertate, prin decizie de judecată, și omul de afaceri Vladimir Drebot. Ancheta l-a considerat «cumpărător» de servicii sexuale prestate de minori. Curtea de Apel Chișinău a expediat dosarul celor doi spre reexaminare: acum, instanța va audia din nou toți martorii, inclusiv victima. Lui Sandler și Drebot nu le-am fost impusă nicio restricție privind deplasările lor. NM s-a interesat ce cred avocații ambelor părți în acest sens, cu ce s-ar putea încheia noul proces și ce preconizează să facă procuratura.

Conducerea uzinei de conserve de la Budești a acuzat compania «Ivaro» de acapararea întreprinderii și de intenția de a o transforma într-un depozit de bere. NM a studiat această istorie, în care există faliment, o schemă complicată de rambursare a unei datorii de milioane, vânzarea datoriei pentru o treime din valoarea sa și un apel la ajutor către președinte, premier și procurorul general.

Și o cu totul altă istorie de afaceri este cea despre «mica Olandă» care a fost creată la nordul Moldovei. Imaginați-vă două hectare cu flori, preponderent gladiole. 800 de soiuri, unele dintre ele — de colecție. În interviul pentru NM «Потому что гладиолус» («Pentru că gladiolele»), Victor Grib a povestit, cum a ajuns până la viața florilor și de ce nu dorește să se lanseze în «marile afaceri».

XS
SM
MD
LG