Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: NewsMaker.md


Invitata este Stela Untilă de la NewsMaker.md.

Un ziar în fiecare seară: NewsMaker.md
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:27 0:00
Link direct

„La 19 octombrie, a fost marcată Ziua juristului din Moldova. NM a adunat opt texte despre problemele cu care se confruntă juriștii, cum aceștia luptă pentru respectarea drepturilor omului și dacă sunt șanse de schimbări în sistemul justiției.

În jurul unui teren de 24 de ari din centrul Chișinăului s-a iscat un adevărat scandal. Un polițist, un arhitect și un om de afaceri își caută dreptatea în justiție, după ce, acum cinci ani, primăria a permis polițistului să își construiască o casă pe o suprafață de 5 ari. Însă au început să construiască nu polițistul, ci arhitectul și omul de afaceri – câte o jumătate de casă pentru fiecare. Acum toți trei se judecă cu primăria. NM a încercat să facă lumină în acest caz.

Ce se întâmplă cu învățământul preuniversitar, cum principiile birocrației l-au băgat în impas în întreaga lume, cum s-au agravat toate acestea în condițiile de pandemie și ce soluții există pentru această situație? Din interviul «Пандемия завела школьное образование в тупик» («Pandemia a băgat în impas învățământul preuniversitar»), puteți afla ce crede despre toate acestea un profesor de la Universitatea Oxford.

Au trecut mai bine de două săptămâni de când corespondentul NM Nicolai Paholinițchi a începutul experimentul «O lună cu minimul». Reporterul trebuie să trăiască timp de o lună cu minimul de existență (2565,8 lei). În noul său material, el a povestit, cum a mers pe jos până la muzeul din satul Dolna, a cumpărat flori pentru soție, a băut vin și a mâncat carne «normală» și asta fără să cheltuiască prea mulți bani.”

XS
SM
MD
LG