Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Nordnews.md


Invitata de astăzi este Ecaterina Condruc.

„Portalul Nordnews.md din Bălţi publică mai multe articole despre situaţia politică tensionată de la Chişinău. Președintelui Partidul Popular European, Joseph Daul, declară că Partidul Democrat din Moldova trebuie să asigure imediat și în mod pașnic transferul puterii către Parlamentul și Guvernul care reprezintă majoritatea voinței poporului.

Ministerul Apărării a anunţat între timp că armata națională își continuă activitatea în mod obișnuit, nu se implică în criză și va rămâne în afara jocurilor politice. „Atât timp cât nu există certitudine clară în situația politică din țară, Armata Naționala se subordonează doar ordinii constituționale”, se spune într-un mesaj al ministerului.

Președintele țării Igor Dodon presupune câteva scenarii prin care PD ar vrea să-l înlăture din funcţie. Dodon nu exclude că ar putea fi arestat el şi familia sa care ar fi deja şantajată, că s-ar dori plecarea lui din ţară sau chiar lichidarea sa fizică.

Într-un alt editorial citiţi despre una din cele mai grave crime împotriva umanității cu victime nereabilitate - foametea din anii 1946-1947 care a răpit viața a peste 200 mii persoane.

Multe victime rămân încă nereabilitate...

Odată cu trecerea timpului tăinuirea sau trecerea sub tăcere a acestui fenomen devine și mai periculoasă pentru că cei rămași în viață și astăzi sunt jenaţi şi frustraţi de faptul că au făcut parte dintr-o societate în care instinctele supraviețuirii fizice au dominat raţiunea, iar multe victime rămân încă nereabilitate. Pe de o parte, societatea nu pune la îndoială, dar nici nu depune efort să-şi amintească de suferinţele şi umilinţele la care a fost supusă populaţia. Pe de altă parte, nu există un cadru legal prin care generaţia foametei să fie recunoscută drept una suferindă fără vină”.

[Transcriere: Alla Ceapai]

XS
SM
MD
LG