Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Nordnews.md


Invitatul de astăzi este Dumitru Pelin.

Citiți pe portalul Nordnews.md un material semnat de Ecaterina Condruc despre trei președinți ai judecătoriilor din nordul țării, care au declarat pentru Autoritatea Națională de Integritate că au încasat în 2018 venituri de peste 1,2 milioane de lei. Este vorba de președinții judecătoriilor din Drochia, Edineț și Soroca.

În capul listei se află Lilia Țurcan, președinta Judecătoriei Edineț, care împreună cu membrii familiei a înregistrat în 2018 un venit de 460 de mii de lei.

Următorul este Vasile Nogai de le Judecătoria Drochia, care s-a bucurat de un venit de 408 mii de lei, bani pe care i-a obținut inclusiv din salariile și îndemnizațiile membrilor familiei.

Lista celor trei se încheie cu președintele interimar de la Judecătoria Soroca, Vadim Belous, care a ridicat un salariu 279 000 de lei.

Un al material publicat de Nordnews.md este despre demisia șefului Inspectoratului de Poliție Briceni, Valeriu Moscalu. Acesta a fost dat afară din funcție după revenirea din concediu de către ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, ca urmare a inițierii unei anchete de serviciu de către Serviciul protecție și anticorupție al MAI.

Potrivit unui portal de investigații, fostul comisar al raionului Briceni, Valeriu Moscalu, a fost învinuit că a estorcat 237 mii euro de la o familie de moldoveni care muncea în Franța și căreia i-a promis să-i achiziționeze mai multe hectare de teren arabil. Din bani estorcați, Moscalu și-ar fi construit un frigider pentru păstrarea fructelor în orășelul Cupcini, o brutărie și a plantat o livadă în apropierea orașului Edineț. Pe numele acestuia, în 2016, a fost intentat un dosar penal.

În editorialul „Când ne eliberați de povara miliardului furat de alții?”, Anatol Moraru pune în prim-plan necesitatea anulării legii întoarcerii prin impozite de către cetățeni a miliardului furat și-i îndeamnă pe aceștia să pună presiune pe deputații din noua alianță pentru ca aleșii poporului, întorși din vacanță, să ia neapărat în dezbatere la modul serios problema întoarcerii miliardului de către cei care l-au furat și nu de cei care au fost furați.

XS
SM
MD
LG