Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Nordnews.md


Invitata este Natalia Tocarciuc de la NordNews.md:

„Citiți un material initulat: „Se pierd” în transparență. Cât a cheltuit, totuși, Primăria mun. Bălți pentru organizarea Târgului de Crăciun? Portalul de știri NordNews.md a adresat o solicitare conducerii primăriei de Bălți cu privire la banii care au fost alocați din bugetul public pentru organizarea sărbătorilor de iarnă. Potrivit răspunsului oficial, în acest an, primăria de Bălți a cheltuit pentru amenajarea „Târgul de Crăciun 2020” aproape 950 de mii de lei, de două ori mai mult decât în anul 2019. Datele însă nu coincid, cu cele publicate pe site-ul Registru de Stat al Actelor Locale, în care se arată, că în acest an, cheltuielile pentru amenajarea „Târgului de Crăciun ” constituie 1,2 milioane de lei.

Primăria de Bălți a cheltuit pentru amenajarea „Târgul de Crăciun 2020” aproape 950 de mii de lei...


Nordnews scrie că primarul de Bălți, Renato Usatîi, i-a etichetat pe activiștii civici din Bălți, numindu-i „activiștii toaletelor”. Asta după ce unii reprezentanți ai societății civile și-au manifestat nemulțumirea față de decizia autorităților din Bălți, de a aloca 180 de mii de lei pentru reparația unor toalete din incinta primăriei. Într-un live pe facebook, Renato Usatîi, s-a arătat deranjat de acțiunile Dianei Grosu, activist civic din Bălți care monitorizează, cum au loc achizițiile publice în primăria locală. Recent, Grosu a postat pe pagina sa de facebook, imagini cu blocul sanitar al Bibliotecii Municipale, pentru reparația căruia, autoritățile nu au găsit resurse financiare. În schimb, există documente care dovedesc că autoritățile au procurat mobilier pentru un singur birou din primărie, în valoare totală de aproape 70 de mii de lei.

Într-un alt material citiți că Vladimir Plahotniuc „a ajuns” și la Bălți. O fotografie cu imaginea lui Vladimir Plahotniuc, cu dubla identitate de Vladislav Novak, a fost afișată pe panoul de căutare a infractorilor din apropierea Inspectoratului de Poliție Bălți. Vladimir Plahotniuc este anunțat în căutare națională de către Centrul Național Anticorupție. Acesta este acuzat de spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Tot pe Nordnews aflați istoria de succes al lui Sergiu Tabarcea din satul Chișcăreni, raionul Sângerei, care recent și-a deschis o linie de procesare a cărnii de pasăre cu susținerea Uniunii Europene. Are planuri mărețe, printre care, să creeze mai multe locuri de muncă pentru săteni.”

Bărbatul a investit în afacerea sa aproape 300 de mii de lei, iar pentru că a aplicat la Programul Pare 1+1, va obține, în curând, un grant în valoare de 250 de mii de lei.

XS
SM
MD
LG