Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: NordNews.md


Invitata este Natalia Tocarciuc de la NordNews.md

„Pe Nordnews.md citiți azi despre o mamă a opt copii din Sîngerei care și-a deschis afacere la 62 de ani. Este istoria de succes a Dinei Cosovan din orașul Sîngerei. Grație programului „Femei în afaceri” susținut de Uniunea Europeană, antreprenoarea produce covrigi de casă după o rețetă românească. Dina Cosovan a fost inspirată de vecinii de peste Prut. După ce a câștigat un grant, și-a pus ideea în aplicare. Covrigii de casă produși la Sîngerei vor ajunge în vânzare deja peste o săptămână. În prezent, la brutăria Dinei Cosovan muncește doar o tânără. În scurt timp, antreprenoarea urmează să angajeze încă trei persoane.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:41 0:00
Link direct

Doi dintre cei șapte copii ai femeii au decis să meargă pe urmele mamei. Și-au deschis afaceri în oraș grație programului PARE 1+1, care oferă granturi muncitorilor migranți. Aproapte toții copiii soților Cosovan muncesc în Germania, însă visează să revină acasă pentru a-și crea propriile afaceri.

Tot pe Nordnews.md citiți că înălțarea unui monument dedicat „Tuturor generațiilor de grăniceri” în orașul Bălți a stârnit nemulțumire unor aleși locali și activiști civici. Deși, proiectul nu a fost avizat de către comisiile de specialitate, lucrările de construcție a monumentului sunt deja pe ultima sută de metri. Disputele cu privire la acest subiect s-au transformat într-un scandal, în cadrul Consiliului Municipal Bălți. Președintele Organizației Teritoriale a Partidului Unității Naționale, Sergiu Burlacu, crede că autoritățile locale înalță acest monument în memoria grănicerilor sovietici, cel puțin asta se subânțelege din declarația viceprimarului de Bălți, Nicolai Grigorișin. Piatra monumentului a fost deja instalată în scuarul din parcul Selecția, în preajma Episcopiei de Bălți, vizavi de Biserica Sfânta Cuvioasă Paraschiva, înălțată la inițiativa Episcopului Visarion Puiu. Un grup de inițiativă din Bălți se arată nemulțumiți de faptul că parcul a fost lăsat de izbeliște, iar pentru ridicarea monumentului au fost defrișați mai mulți copaci. Muncitorii spun că monumentul va fi dezvelit până pe 10 iunie, de ziua Poliției de Frontieră a Republicii Moldova. Contactat telefonic, arhitectul șef din cadrul primăriei Bălți, Ivan Macovschi, ne-a spus că primăria nu a emis vreo autorizație pentru construcția monumentului.”

(Transcriere: Alla Ceapai)

XS
SM
MD
LG