Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: platforma „Sănătate INFO”


Moldova - Pablo, generic, newspapers, Chisinau

Invitata emisiunii este jurnalista Silvia Rotaru.

„Republica Moldova își reconfirmă angajamentul de a reforma sistemul de sănătate conform bunelor practici europene și conform Acordului de Asociere RM-UE și Politicii Europene „Sănătatea 2020”. Este declarația făcută de secretarul general de stat, Boris Gîlcă la ședința a 26-ea a Comitetului Permanent al Biroului Regional al OMS, care s-a desfășurat săptămâna trecută la Atena, în Grecia.

Oficialul a mai spus că „țările prosperă atunci când populația este sănătoasă”, iar pentru Republica Moldova este o onoare și o responsabilitate să fie membru al Comitetului Permanent al Biroului Regional al OMS. În cadrul ședinței Comitetului, Republica Moldova a fost apreciată pentru reformele curajoase și modelele de succes în regiunea europeană în prevenirea și controlul bolilor non-comunicabile, pentru angajamentul politic puternic și accelerarea transformărilor în domeniul de sănătate, inclusiv în asistența medicală primară, reformarea instituțională a sănătății publice și acțiunile de prevenire și control în domeniul tutunului.

Dosarul Tomograf 1, Tomograf 2, Dosarul companiilor farmaceutice, dar și al judecătorilor, în schema cărora ar fi fost implicat și un medic, sunt doar câteva dintre cele mai răsunătoare dosare în domeniul sănătății în care sunt cercetați mai mulți medici și farmaciști și care au intrat în bilanțul CNA pentru anul 2018.

Săptămâna trecută instituția și-a prezentat raportul de activitate pentru acest an, iar domeniul sănătății a fost unul prioritar în ceea ce privește prevenirea și combaterea corupției. În total, anul acesta, 40 de persoane din 60 de instituții medicale din țară sunt cercetate pentru diverse acte de corupție, potrivit CNA

Pentru prima dată, în ultimii 30 de ani, în România se construiește un spital de stat pentru copiii bolnavi de cancer. Nu autoritățile au demarat lucrările, ci o asociație care a reușit să strângă 10 milioane de euro. Spitalul va avea 200 de paturi, dușuri și toalete în fiecare salon, săli de operație, spații de joacă și un cinematograf. La subsol au fost construite deja primele buncăre de radioterapie pentru copii, iar clădirea se înalță pe zi ce trece.”

XS
SM
MD
LG