Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: platforma „Sănătate INFO”


Moldova - Pablo, generic, newspapers, Chisinau
Moldova - Pablo, generic, newspapers, Chisinau

Invitata emisiunii este jurnalista Silvia Rotaru.

„Poleiul le-a dat mari dureri de cap nu doar șoferilor, dar și medicilor de la urgență. În doar 24 de ore, 73 de persoane au avut nevoie de îngrijiri, după ce s-au adresat cu diverse fracturi. Dintre aceștia 16 au fost spitalizați. Potrivit serviciului de presă al Institutului de Medicină Urgentă, majoritatea au suferit traume ușoare, însă au fost înregistrate și fracturi ale aparatului locomotor. Astfel, dintre persoanele care au ajuns la spital în ultimele 24 de ore, 24 au fost cu fracturi și 39 au suferit traume ușoare.

Experții în sănătate de la Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS) cer Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să excludă din nota informativă a proiectului care favorizează plasarea pe piață a produselor din tutun care nu arde mai multe prevederi ce contravin legislației privind supravegherea de stat a sănătății publice.

În primul rând afirmă experții Centrului PAS, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale nu este în drept să afirme că, prin introducerea pe piață a produselor din tutun care nu arde și prin trecerea populației fumătoare de la țigările clasice la dispozitive care încălzesc tutunul, ar putea fi soluționate o parte dintre problemele legate de incidența și mortalitatea înaltă prin boli cronice, în țară. Totodată, completările propuse în proiectul de hotărâre contravin legii și trebuie excluse atât din Nota informativă, cât și din textul proiectului de document propriu-zis.

Viorel Vetrilă, directorul Spitalului Clinic de Traumatologie și Ortopedie a fost demis. Asta s-a întâmplat după ce ministra sănătății, Silvia Radu a efectuat o vizită inopinată la spitalul cu pricina. Aceasta spune că a depistat aici mai multe nereguli și abateri de la normele legale. Ministra a cerut fostului director, Viorel Vetrilă să depună și o declarație de avere și interese personale. Interimatul acestuia va fi ocupat de către actualul director medical al Institutului de Medicină Urgentă, Sergiu Ștepa.”

XS
SM
MD
LG