Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: platforma „Sănătate.info”


Invitata rubricii este Silvia Rotaru

„Scenariul internării femeii gravide, care a murit din cauza complicațiilor gripei A(H1N1) este altul, decât cel povestit de responsabili de la început. Femeia a fost internată la Institutul Mamei și Copilului pe 11 ianuarie, cu diagnosticul trahio-bronșită și gripă sezonieră, iar pe 15 ianuarie starea ei s-a agravat, medicii apelând la cezariană pentru a salva copilul. Aceasta a primit două doze de Tamiflu abia în a patra zi de internare, când făcuse insuficiență respiratorie. Tot în aceeași zi i s-au recoltat probe pentru depistarea virusului gripal.

Ruxanda Glavan a fost printre miniștrii Sănătății care a folosit subiectul medicamentelor compensate drept o realizare extrem de importantă: majorase esențial lista medicamentelor, majorase suma alocată pentru medicamente compensate și, foarte important, crescuse în cazul copiilor dreptul de a beneficia de medicamente compensate până la 18 ani. Ceea ce n-a spus ministrul Sănătății de atunci este că a schimbat regulamentele interne astfel ca firmele care vor să-și „propulseze” pastilele în lista celor compensate să nu mai trebuiască să depună un raport de analiză a impactului bugetar, un document important pentru autorități, prin care s-ar putea proteja pe sine de cheltuieli inutile, dar să-l protejeze și pe pacient.

Deși suntem în plină iarnă, sezonul propice infectării cu gripă, în farmaciile din Moldova abia dacă găsești preparate antivirale. În mai multe farmacii din țară ni s-a confirmat faptul că acest preparat nu se mai găsește sau este în cantități foarte mici. În același timp, directorii instituțiilor medicale susțin că sunt asigurați suficient cu acest preparat și pot face față oricărei situații neprevăzute.

Tamiflu este un medicament indicat pentru adulţi şi copii, inclusiv nou-născuţi la termen, care prezintă simptome tipice de gripă, când virusul gripal circulă în comunitate. Eficacitatea este demonstrată atunci când tratamentul este iniţiat în decurs de 2 zile de la prima instalare a simptomelor.”

XS
SM
MD
LG