Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: platforma „Sănătate.info”


Invitata rubricii este Silvia Rotaru

„Situația epidemiologică din Municipiul Chișinău este tensionată, potrivit specialiștilor din cadrul Direcției asistență socială și sănătate din cadrul Primăriei. În ultima săptămâna s-au înregistrat cu 31 la sută mai multe cazuri de infecții respiratorii acute, decât săptămâna precedentă și cu 75 la sută mai multe în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Totodată, un bărbat în vârstă de 72 de ani din Capitală a murit din cauza complicațiilor gripei. Numai săptămâna trecută în Capitală au fost înregistrate 156 de cazuri de gripă, dintre care 22 confirmate prin metoda de laborator.

Mai mulți doctori de la Spitalul Raional Ungheni au trimis Redacției Sănătate INFO o scrisoare anonimă, unde își manifestă indignarea față de actualul director al instituției, Andrei Alexeev. Lucrătorii medicali care au întocmit-o se plâng că lucrează într-un mediu terorizant și că managerul ar da afară angajați care nu sunt pe placul lui, având în același timp favoriți și protejați. Directorului i se aduc mai multe acuzații, iar la încercările noastre de a afla ce se întâmplă în instituția pe care o conduce Alexeev a preferat să răspundă evaziv. Unul dintre medicii vizați în scrisoare ne-a mărturisit că într-adevăr a primit o mustrare aspră din partea directorului, dar alte detalii nu a vrut să ne ofere. Alte surse din cadrul Spitalului susțin că actualul director ar fi protejat de Partidul Democrat din Moldova, iar angajații instituției sunt nevoiți să tacă. Andrei Alexeev a spus pentru Sănătate INFO că nu este membru de partid.

O mamă cu doi copii, unul de 9 luni și altul de 2 ani și 4 luni, a fost purtată de la un spital la altul, deși unul dintre micuți era bolnav de gripă. S-a întâmplat la începutul acestei săptămâni, iar instituțiile vizate sunt Institutul Mamei și Copilului (IMC) și Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”. La prima instituție femeia a fost trimisă de la un pulmunolog la altul, deși în biletul de trimitere de la medicul de familie era scris că micuții sunt în stare gravă și trebuie de urgență spitalizați. Într-un final, copiii au fost examinați de pulmunologul din secția consultativă a IMC, care a stabilit că unul dintre copii are bronho-pneumonie, iar celălalt – bronșită și e suspectat că are gripă. Medicul i-a dat bilet de internare la „Toma Ciorbă”. Deși au fost într-un final spitalizați, mama celor doi bebeluși spune că a trebuit să-și apere cu insistență drepturile, întrucât medicii i-ar fi spus că o internează doar cu copilul care are pneumonie.”

XS
SM
MD
LG