Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: platforma „Sănătate.info”


Invitata este Silvia Rotaru

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:37 0:00
Link direct


Citiți pe Sănătate INFO un interviu cu Svetlana Plămădeală, manager de țară în cadrul Agenției Statelor Unite pentru dezvoltare Internațională, despre banii care poate să-i piardă Moldova pentru prevenirea HIV, dacă statul nu-și va onora obligațiile de finanțare internă, pe care și le-a asumat față de Fondul Global. Svetlana Plămădeală explică riscurile la care se expune Moldova, dacă autoritățile din Sănătate nu vor asigura preluarea treptată a costurilor pentru programele de intervenție în HIV.

Sute de oameni, cu risc de infectare cu HIV, rămân astăzi în afara programelor de prevenire a maladiei, din cauza că CNAM ar bloca finanțarea. Organizațiile neguvernamentale din domeniul prevenirii HIV/SIDA, care aplică programe de prevenire cu HIV, cer autorităților din Sănătate să asigure finanțarea acestora pentru a evita creșterea numărului de persoane infectate cu HIV, sifilis, alte maladii transmise pe cale sexuală.

Tot pe Sănătate INFO puteți găsiți lista medicamentelor compensate promise de Guvernul Filip. La 1 februarie Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunța că va asigura aproximativ 150 de tipuri de medicamente gratuit moldovenilor asigurați.

CNAM ar bloca finanțarea din domeniul prevenirii HIV/SIDA...

Promisiunea, în plină campanie electorală, a fost făcută la cererea liderului PDM, Vlad Plahotniuc, care anunța că a cerut ministerului să găsească soluții, astfel că pentru fiecare maladie gravă să existe cel puțin un medicament compensat sută la sută. Astfel, preparatele care erau compensate numai în proporție de 30 sau 50 la sută sunt compensate de către stat în proporție de sută la sută acum. În cuvinte mai simple, dacă un medicament pentru depresie îl puteați cumpăra plătind dumneavoastră 70 la sută din prețul acestuia (numai 30 la sută era plătit de stat) acum îl puteți cere de la farmacie absolut gratuit.

XS
SM
MD
LG