Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: platforma „Sănătate.info”


Invitata este Elena Cioina

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:26 0:00
Link direct


Sabrina, fetița de 9 ani care a beneficiat de un transplant de ficat la începutul lunii februarie, din nefericire, a decedat noaptea trecută. Medicii spun că sindromul de care suferea, Budd-Chiar, a provocat tromboza altor organe, care într-un final au cedat. „A fost tratat organul afectat, dar nu a fost tratată cauza bolii, pentru că nu se știe ce stă la originea ei”, a explicat anesteziologul Victor Cojocaru.

Fetița a supraviețuit după transplant câteva săptămâni și inițial se simțea mai bine. Acum o săptămână, starea ei s-a înrăutățit și medicii nu au mai putut-o salva. Asta, chiar dacă transplantul de ficat a decurs cu succes.

Potrivit medicilor de la Spitalul Clinic Republican, care au efectuat operația, șansele de supraviețuire a copilului erau minime din start, însă, spun ei, era nevoie de încă o șansă. Ei spun că maladia hepatică de care suferea Sabrina este caracterizată prin obstrucția venelor hepatice și oprirea sângelui în ficat. Din cauza maladiei, ficatul Sabrinei nu mai funcționa, se transforma-se într-un organ cirotic. Astfel, singura salvare pentru ea era un transplant de ficat.

Ministerul Sănătății se aventurează să includă în polița medicală servicii de înaltă performanță scumpe, cu riscuri financiare enorme, necalculate. În schimb, eșuează să asigure servicii medicale pe tot traseul pacientului în cazul maladiilor social-condiționate, care au impact major asupra sănătății publice.

MS se aventurează să includă în polița medicală servicii de înaltă performanță scumpe...

Un exemplu este cel al pacienților cu tuberculoză, care sunt nevoiți să plătească serviciile de depistare a bolii care, potrivit logicii, ar trebui să fie gratuite tocmai pentru a facilita pacientului accesul către tratament.

Deși inițiativa poate fi considerată lăudabilă, autoritatea nu a prezentat niciun calcul financiar, măcar și estimativ, privind impactul acestei decizii, întrucât fiind servicii de înaltă performanță acestea sunt și foarte scumpe, existând riscul ca să ajungă bani decât pentru un număr redus de investigații. Acest lucru ar încălca dreptul oamenilor la serviciile care le sunt asigurate prin lege, afirmă experții Centrului de Politici și analize în Sănătate. Detalii citiți pe Sănătate INFO.

Un bărbat din Londra pare să fie liber de HIV după un transplant de celule stem. Este cel de-al doilea caz din lume în care virusul pare să fie eliminat la un pacient care nu mai administrează tratament antiretroviral, au raportat medicii.

Primul pacient tratat miraculos de HIV este Timothy Ray Brown, un american tratat în Germania, care a suferit un transplant de celule stem acum 12 ani. Până acum, Brown este singura persoană despre care se crede că a fost vindecată de infecția cu HIV, virusul care provoacă SIDA.

Astfel de transplanturi sunt periculoase și au eșuat la alți pacienți. De asemenea, nu este nicidecum o soluție de a vindeca milioane de oameni care trăiesc acum cu HIV, scrie Euronews.

După cazul lui Timothy Brown, acum un pacient englez este considerat vindecat de HIV. Cazul a fost publicat de revista Nature și va fi prezentat la o conferință de specialitate din Seattle.

XS
SM
MD
LG