Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: platforma „Sănătate.info”


Invitata emisiunii este Silvia Rotaru.

„Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) a anunțat, vineri, concurs de proiecte pentru programele de profilaxie și reducere a riscurilor. În total, instituția oferă 1.5 milioane de lei pentru două proiecte ce urmează a fi aplicate în nordul și sudul țării. Propunerile și pachetul de documente sunt așteptate până pe 2 aprilie ora 16.00.

Organizațiile trebuie să le prezinte în plic sigilat la sediul CNAM. Potrivit unui comunicat al CNAM, cu acești bani, câștigătorii concursului de proiecte vor trebui să acopere cu servicii de prevenire a riscului de infectare cu HIV 1.500 de beneficiari din rândul populației-cheie, așa cum prevede Programul Național de Prevenire și Control HIV/SIDA. Printre aceștia sunt consumatorii de droguri injectabile, lucrătoare ale sexului comercial și bărbații care fac sex cu alți bărbați.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:44 0:00
Link direct


O tânără a murit la spital după ce i-a fost lezată vena subclavie. Judecătorii au decis că 3 mii de euro sunt de-ajuns pentru greșeala ce a dus la moartea ei. Procesul a început în anul 2013, după ce o tânără mamă de doar 24 de ani a decedat. Avocații spun că doctorii au eșuat să-i acorde asistență medicală necesară la toate etapele, însă lezarea venei subclavie stângă a dus direct la decesul ei.

După două procese atât de îndelungate, familia pacientei s-a ales cu două decizii răvășitoare: după ani de procese în care medicul se declara nevinovat, în cele din urmă a beneficiat de amnistie, în legătură cu împlinirea a 25 de ani de la independența Republicii Moldova. În al doilea proces, cel civil, judecătorii au confirmat încălcarea dreptului la viață, dar au hotărât că 3.800 de euro, sub formă de despăgubiri morale, sunt suficienți ca să acopere tragedia.

Ministerul Sănătății a pus pe masa Guvernului, fără să țină cont de opinii, un proiect de hotărâre care schimbă esențial modul în care funcționează asigurările obligatorii de asistență medicală și anume cel care dă dreptul instituțiilor ce nu au contract cu CNAM să prescrie medicamente compensate. Dar, efectele acestuia se vor duce mult mai departe decât ne așteptăm și va atinge probleme grave, precum lipsa controlului calității actului medical și majorarea plăților din buzunarul pacienților.

De facto, Ministerul Sănătății a încălcat legea, însă nicio structură responsabilă a statului nu pare deranjată de acest lucru.

Proiectul în cauză a fost aprobat în ședința Guvernului din 7 Martie, asta deși Ministerul Sănătății era obligat de lege să aștepte opiniile și avizele societății civile încă o săptămână, încălcând astfel prevederile Legii privind transparența în procesul decizional. Documentul propus de ministra Silvia Radu deschide pentru prima dată o portiță de intrare la banii CNAM a instituțiilor medicale care nu au încheiate contracte cu CNAM.”

[Transcriere: Alla Ceapai]

XS
SM
MD
LG