Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: platforma Sănătate.info


Invitata emisiunii este jurnalista Silvia Rotaru.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:43 0:00
Link direct


„Fie că este vorba despre spital, ambulatoriu sau medicina de familie, numeroase localități din Moldova, în special din zona de sud, sunt grav afectate de lipsa cadrelor medicale. În unele cazuri, spitalele lucrează cu aproape jumătate din personalul de care au nevoie. În total, în spitalele din 22 de raioane gradul de asigurare cu medici a scăzut. La Spitalul Raional Cahul gradul de asigurare cu medici a fost anul trecut de 68,4 la sută, mult mai prost decât în 2017, când instituția era asigurată cu medici peste 80 la sută. La Spitalul Raional Cimișlia se atestă o acoperire cu medici de numai 63 la sută. Și la spitalul din Telenești se atestă cea mai slabă acoperire cu lucrători medicali – de numai 65 la sută. Cu cele mai ridicate nivele de angajare se pot lăuda spitalele din municipiul Chișinău, dar și cele din Anenii-Noi, Strășeni, Florești, Nisporeni și Edineț.

Dublă condamnare pentru un medic ginecolog de la Bălți după ce o pacientă a murit după naștere, iar un copil a fost născut mort. Medicul ginecolog ar fi admis două erori fatale, susțin judecătorii. În primul caz este vorba despre o mămică, externată mult prea devreme după ce a născut. Peste câteva zile a decedat, dezvoltând un șoc septic. În al doilea caz a fost vorba despre un făt, perfect sănătos, care s-a născut însă asfixiat. Cele două cauze au fost comasate, iar familiile au cerut ca medicul să-și recunoască vina. Procesul a fost unul lung și cu multe surprize, cu hotărâri total opuse. În cele din urmă, medicul nu a putut să demonstreze că cele două morți nu au nicio legătură cu felul în care și-a făcut meseria.

Datele statistice pentru anul 2018 arată că moldovenii se adresează tot mai puțin la medicul de familie, dar și la medicul specialist, în ambulatoriu. Și apelurile la serviciile de urgență au scăzut. În schimb, sunt în creștere cifrele privind internările în spital, ceea ce înseamnă, probabil, că tot mai mulți moldoveni ajung la internare, evitând medicul de familie, prima și cea mai importantă verigă a sistemului de sănătate. Pe parcursul anului trecut moldovenii au vizitat medicii de familie de peste 10 milioane de ori, mai puțin decât în 2017 cu peste 21.000 de vizite.”

XS
SM
MD
LG