Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: platforma Sănătate.INFO


Invitata emisiunii este Silvia Rotaru

Un ziar în fiecare seară: platforma Sănătate.INFO
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:36 0:00
Link direct

„Statistica avorturilor în Republica Moldova arată că, anul trecut, la fiecare 1000 de copii născuți vii, 313 au fost avortați. 124 dintre avorturi au fost făcute de femei aflate la prima sarcină. Cele mai multe întreruperi de sarcini sunt cele voluntare, adică din proprie inițiativă – 7.056 avorturi. 61 de întreruperi de sarcină au fost făcute de adolescente și tinere cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani. Avorturile spontane, adică întrerupea sarcinii fără careva intervenții medicale, au constituit în total un număr de 3.145 de cazuri. Avorturile voluntare efectuate din motive medicale au constituit 834 de cazuri în anul 2017. Datele sunt publicate în raportul „Indicatorii preliminari în format prescurtat privind sănătatea populației și activitatea instituțiilor medico-sanitare pentru anii 2016-2017”.

Tinerii cercetători în medicină, din Moldova, au fost premiați la Salonul Internațional al Inovării și Cercetării Științifice Studențești de la Sibiu. Aceștia au obținut două medalii de argint pentru inventarea unei grefe ce permite restabilirea osului și cartilajului uman după o traumă. Este vorba despre invențiile Metodă de obţinere a spongiei de colagen” și „Grefă pentru restabilirea defectului osteocondral”.

Moldova a ratat aproape 1,8 milioane de dolari, anul trecut, de la Banca Mondială pentru modernizarea domeniului sănătății. Asta se arată în rezultatele auditului financiar ale programelor naționale în domeniul ocrotirii sănătății prezentat săptămâna trecută de Curtea de Conturi.

În linii generale, auditorii spun că nu au depistat nereguli esențiale. Totuși, din cauza neîndeplinirii activităților și indicatorilor privind controlul tutunului, Banca Mondială a decis, la solicitarea Ministerului Sănătății, amânarea alocării banilor pentru anul viitor. E vorba de aproximativ 1,8 milioane de dolari, echivalentul a 1,2 milioane drepturi speciale de tragere. Ca să poată primi acești bani, Moldova s-a angajat să reducă, anual, cu câte 1% numărul fumătorilor adulți”.

XS
SM
MD
LG