Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: platforma Sănătate.info


Invitata emisiunii este jurnalista Silvia Rotaru.

„În fiecare an, pe 7 aprilie, este marcată Ziua Mondială a Sănătății și, deja al doilea an consecutiv, această zi este marcată cu tema «Acoperirea universală cu servicii de sănătate accesibile pentru toți», fiind pus și un accent deosebit pe importanța asistenței medicale primare.

Silvia Rotaru: sanatate.info
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:40 0:00
Link direct


În ultimele zile, autoritățile din Sănătate de la Chișinău au participat la tot felul de evenimente de sensibilizare a opiniei publice pe acest subiect, au vorbit despre cât de importantă este acoperirea universală cu servicii medicale, însă nu și despre care sunt realitățile în asistența medicală primară din Moldova, cât de mult au reușit să reformeze asistența medicală primară și ce s-a schimbat la modul practic de când a fost lansată marea reformă AMP.

Datele statistice preliminare pentru anul 2018 arată că, într-un an, am pierdut 42 de medici de familie, în cifre absolute vorbim despre 1.588 de medici în 2018, față de 1.630, cât erau în anul 2017. Amintim că Guvernul Filip și-a propus ca prin această reformă să rezolve problema acută a medicinii de familie, întrucât în peste 200 de localități aceștia lipsesc cu desăvârșire, iar cei care au rămas cumulează mult peste puterile lor, dar și peste normativele în vigoare.

Astăzi Curtea Constituțională a respins sesizarea depusă de către fostul deputat Simion Grișciuc, recunoscând constituționalitatea articolului 25 aliniat (6) din Legea nr. 278 din 14 decembrie 2007 privind controlul tutunului. Decizia este fără drept de atac și intră în vigoare la data adoptării.

În ajunul zilei mondiale a Sănătății, marcată pe 7 aprilie, Guvernul s-a gândit să împartă medicilor diplome de onoare. Astfel, 15 medici s-au ales cu «cea mai înaltă distincție a Executivului». Distincțiile au fost înmânate de către prim-ministrul Pavel Filip pentru «devotamentul și profesionalismul de care au dat dovadă lucrătorii medicali de-a lungul carierei lor».

XS
SM
MD
LG