Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: platforma Sănătate.info


Invitata emisiunii este jurnalista Silvia Rotaru.

„Aproape 3.200 de medici au solicitat să-și autentifice actele pentru a pleca în străinătate pe parcursul ultimilor 12 ani. Sute de medici vor să plece, iar tendința este în creștere, față de anii precedenți când exodul masiv era printre asistentele medicale. Salariile crescute, trâmbițate de autorități, nici pe departe nu au constituit un motiv de a rămâne.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:43 0:00
Link direct


Datele aparțin Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și arată că aproape 3.200 de solicitări au fost făcute în perioada 2007-2018 numai în ceea ce privește lucrătorii medicali cu studii superioare, adică medicii. Dacă în anul 2007 erau puțin peste 100 de cereri, atunci în anul 2018 cifra a trecut de 450. O creștere abruptă a început cu anul 2015.

Medicii și responsabilii din Ucraina au recunoscut pentru Euronews că există un număr „imens de copii cu certificate false de vaccinare”, în contextul în care Ucraina intră în topul primelor 10 țări din lume cu cei mai mulți copii nevaccinați.

Fedir Lapiy, imunolog pediatru de la Kiev, a povestit pentru Euronews că temerile privind efectele vaccinurilor și neîncrederea în medici au determinat părinții să recurgă la mituirea lucrătorilor medicali pentru obținerea certificatelor false de vaccinare.

Cu toate acestea, studiile arată că majoritatea părinților ucraineni sprijină vaccinările, ceea ce dă speranță în lupta împotriva rujeolei. În general, 74,5% dintre părinții ucraineni susțin vaccinarea, în timp ce procentul celor care au opinii negative a scăzut de la 12,7% în 2017 la 9,6% în 2018, potrivit unui sondaj publicat la sfârșitul anului trecut.

În ultimele săptămâni, responsabilii din domeniul sănătății publice și administrația de stat de la Washington s-au grăbit să combată cazurile noi de rujeolă răspândite în Statele Unite. Până la 4 aprilie, Centrele americane pentru controlul și prevenirea bolilor au raportat 465 de cazuri de boală, mai mult decât totalul cazurilor înregistrate în 2018.

Campaniile de dezinformare ale trolilor ruși însă i-ar putea descuraja pe americani să-și mai vaccineze copiii. Un studiu recent realizat de David Broniatowski, profesor la Universitatea George Washington, și coautorii săi au constatat că mii de conturi rusești sunt utilizate pentru a răspândi dezinformarea privind vaccinurile.”

XS
SM
MD
LG