Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: platforma Sănătate.info


Invitata emisiunii este jurnalista Silvia Rotaru.

„Institutul Oncologic va gestiona un Registru național de cancer, unde să fie introduse toate cazurile de îmbolnăvire, dar și starea de sănătate a pacienților și tratamentele administrate. Ministerul Sănătății evită să spună câți bani are la dispoziție pentru acest soft. Cert este că nu sunt bani publici și nici nu sunt suficienți pentru a crea altceva decât o bază de date unde să fie încărcate și vizualizate date.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:42 0:00
Link direct


La modul practic, în acest soft vor fi introduse date despre pacienții cu cancer: numele, prenumele, numărul unic de identificare, domiciliul, data primei consultări, data primirii diagnosticului, tipul de tumoră, localizarea, data inițierii tratamentului, recidiva, tipul de tratament administrat, evoluția și cauzele decesului, în cazul unei evoluții nefaste.

După scandalul diplomelor cu Israel, Universitatea de Medicină se pregătește de acreditare internațională. Odată cu noile reguli emise de Ministerul Sănătății din Israel, mai multe țări, inclusiv est-europene, nu se mai încadrează în condițiile stricte ale Israelului. Orice țară care își dorește să instruiască tineri israelieni trebuie, din februarie, să obțină o acreditare din partea Federației Mondiale pentru Educație Medicală, în caz contrar tinerii medici nu vor fi admiși să exercite profesia de medic în țara lor. Universitatea de Medicină a decis să grăbească procesul de acreditare pentru a ieși din situația în care s-a pomenit.

Un adolescent a murit din cauze neclare încă. Ministerul Sănătății anunță că tânărul de 16 ani ar fi fost tratat de râie de bunica lui, fără să se adreseze la medic și, cel mai probabil, s-a intoxicat cu o substanță necunoscută. Tânărul se îmbolnăvise de scabie, iar bunica lui s-a gândit să-l trateze singură. Mai întâi i-a aplicat suspensie de benzilbenzoat pe tot corpul, iar a doua zi a repetat procedura, adăugând un conținut „de sulf” (pucioasă). Cel puțin așa explică Ministerul Sănătății. La o zi după aplicarea mixturii, copilul a fost spitalizat în stare gravă în secția terapie intensivă la Spitalul Raional Cahul, dar nu a putut fi salvat. Nu se știe exact cauza decesului, dar se crede că ar fi fost o intoxicare de la substanțele folosite de bunica adolescentului.”

XS
SM
MD
LG