Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Platforma Sănătate.info


Invitata emisiunii este jurnalista Silvia Rotaru.

„Ieri, de ziua profesională a asistenților medicali, echipa Spitale.MD împreună cu Platforma E-Sănătate.MD, a desemnat cel mai apreciat asistent medical dintr-o instituție medicală republicană, municipală și raională. Asistentele nominalizate au fost alese în baza votului de către pacienți. Astfel, cel mai apreciat asistent medical dintr-un Spital Raional a fost nominalizată Angela Vieru din cadrul Spitalului Raional Glodeni. Elena Roșca a fost aleasă din cadrul unei instituții de nivel terțiar – Institutul Oncologic, și Vera Busuioc, din cadrul unui spital municipal - Spitalul Clinic Municipal Nr.1. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în instituțiile subordonate statului activează 20.234 de asistenți medicali.

Ministerul Sănătății și autoritatea statului responsabilă de protecția datelor cu caracter personal nu au îndeplinit o mare parte din recomandările Curții de Conturi referitor la aducerea în legalitate a sistemului informatic pentru medicina primară (SIA AMP). Softul pentru medicina de familie – SIA AMP – a început să fie dezvoltat în anul 2014, după o licitație dubioasă, un dosar penal deschis de CNA care nu s-a finalizat însă cu nimic, și cu cheltuieli din bugetul public de 1 milion de euro.

Au trecut 5 ani în care tot autoritățile recunosc că acest sistem a fost pus în funcțiune și menținut dincolo de litera legii. Constatările aparțin Curții de Conturi care a realizat un raport de follow-up privind funcționalitatea softului, după ce o analiză similară a fost făcută în 2015. Prezentarea raportului a fost făcută cu ușile închise, presa nu a avut acces pe motiv că ar fi fost prezentate date cu caracter personal.

Medicii de familie care au depus dosarele pentru a-și crea cabinete individuale se arată nemulțumiți de felul în care decurge reforma asistenței medicale primare. Aceștia spun că trec printr-o perioadă de incertitudine – unii așteaptă deja de o lună să fie contractați de către Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM), iar alții au primit scrisori prin care li s-a refuzat finanțarea. Medicii spun că au decis să-și deschidă cabinete individuale pentru a ajuta autoritățile să-și îndeplinească promisiunile față de pacienți – asigurarea locuitorilor de la sate cu medici de familie. Acum însă nu știu cum să procedeze or, nici responsabilii de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) și nici cei de la CNAM nu le dau răspunsuri clare.”

[Transcriere: Alla Ceapai].

XS
SM
MD
LG