Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Platforma Sănătate.info


Invitata emisiunii este jurnalista Silvia Rotaru.

„Silvia Radu se află în aceste zile la Geneva, Elveția, și participă la cea de-a 72-a Adunare Mondială a Sănătății care are loc în perioada 20-28 mai. Radu a ținut un discurs, pe care l-a citit de pe foaie, privind acoperirea universală cu servicii medicale și prioritățile Guvernului. Silvia Radu a ținut să le mulțumească directorului Regional pentru Europa al OMS, dar și directorului general al Organizației Mondiale a Sănătății, pentru susținerea acordată Republicii Moldova.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:36 0:00
Link direct


Ministrul Sănătății s-a lăudat cu reforma medicinii primare și reforma sănătății publice, ambele în desfășurare. „Am îmbunătățit accesul la servicii medicale de calitate, inclusiv drepturile la sănătate sexuală și reproducere și îmbunătățirea accesului la medicamente esențiale și de calitate. În ultimii doi ani, speranța la viață a crescut cu aproape doi ani, iar ratele mortalității sunt în scădere continuă. Toate acestea au fost posibile datorită majorării resurselor publice, mobilizării și investițiilor mai bune. Țara mea este ferm determinată să continue să îmbunătățească nivelul de sănătate al populației, bunăstarea, și să asigure echitate pentru toți”, a spus ministra în încheiere.

Peste 40 de mii de locuri vacante pentru asistente medicale sunt acum în Marea Britanie. Asta înseamnă că un loc din nouă este liber. Situația s-a agravat după ce Guvernul de la Londra a eliminat bursele pentru studenții care vor să devină asistenți medicali și a introdus taxele de școlarizare, în 2016. Un raport lansat la începutul acestui an arată că numărul locurilor de muncă vacante în Marea Britanie ar putea crește până la 70.000 în cinci ani și până la 100.000 în 10 ani, dacă nu vor fi luate măsuri.

Autoritățile americane de reglementare au aprobat cel mai scump medicament înregistrat vreodată, pentru o tulburare rară genetică ce distruge sistemul muscular al copiilor, iar cei mai mulți dintre ei decedează din cauza complicațiilor. Este vorba despre medicamentul Zolgensma. Tratamentul pentru cei care au această tulburare este estimat la 2.125 de milioane de dolari. Costurile pentru pacienți vor varia în funcție de acoperirea asigurărilor. Novartis a spus că va permite asiguratorilor să efectueze plățile pe parcursul a cinci ani, a câte 425 de mii de dolari pe an, și va restitui o parte din bani dacă tratamentul nu va funcționa.”

[Transcriere: Alla Ceapai].

XS
SM
MD
LG